Eerste schop op de bouwplaats van het Nordhavn-project in Kopenhagen: BESIX en MT Højgaard starten werken

12 mei 2023

11 mei 2023 hebben de Deense minister van Transport Thomas Danielsen, de burgemeester van Kopenhagen Sophie Hæstorp Andersen en de Algemeen directeur van By & Havn (Stad- en havenontwikkelingsbedrijf van Kopenhagen) Anne Skovbro plechtig de eerste steen gelegd van de nieuwe Nordhavntunnel. De joint venture bestaande uit BESIX en MT Højgaard werd gekozen als aannemer. CEO van BESIX Group, Pierre Sironval, en General Manager van de bedrijfseenheid International van BESIX Group, Mathieu Dechamps, waren ook aanwezig bij de plechtigheid.

Een sterke infrastructuur is essentieel voor duurzame stadsuitbreiding. In dat kader zal de nieuwe Nordhavn-tunnel de toegankelijkheid verbeteren voor de ontwikkeling in aanbouw van de wijk Nordhavn in Kopenhagen, met uitgebreide woon- en werkmogelijkheden.

Transportminister Thomas Danielsen, overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, Københavns Kommune og administrerende direktør Anne Skov fra By og Havn tog det første spadestik. Torsdag d. 11. maj 2023
Deense minister van Transport Thomas Danielsen, Burgemeester van Kopenhagen Sophie Hæstorp Andersen en Algemeen directeur van By & Havn (Stad- en havenontwikkelingsbedrijf van Kopenhagen) Anne Skovbro - Copyright: Vejdirektoratet

De Nordhavn-tunnel zal de bestaande tunnel verlengen en een betere en directere toegang bieden tot de stedelijke ontwikkelingsgebieden in de wijk Nordhavn in Kopenhagen. Op 11 mei 2023 werd met een symbolische eerste schop op de bouwplaats van het Nordhavn-project de start gegeven van de werken, in aanwezigheid van een honderdtal personen.

Første spadestik på Nordhavnstunnelen, torsdag d. 11. maj 2023
Copyright: Vejdirektoratet

De voorbereidende werkzaamheden zijn bijna afgerond en dus kan de bouw van de tunnel volop worden voortgezet.

Deense Minister van Transport Thomas Danielsen verklaarde: “De verlenging van de Nordhavntunnel zal de toegang voor bewoners en pendelaars van en naar Nordhavn verbeteren, en tegelijk het zware verkeer van de straten van Østerbro halen. Bovendien is de tunnel ontworpen met het oog op toekomstige infrastructurele werken, zoals de mogelijke aanleg van een oostelijke ringweg.”

De stad Kopenhagen wordt bij oplevering eigenaar van de tunnel, en is verheugd dat het project van start is gegaan.

Burgemeester Sophie Hæstorp Andersen verklaarde: “De Nordhavntunnel zal bijzonder nuttig zijn voor de inwoners van Kopenhagen, en bijdragen tot de uitbreiding van Nordhavn als een bloeiende wijk met duizenden inwoners en banen. De tunnel zal de nieuwe wijk met de rest van de stad verbinden en het drukke verkeer in Østerbro verlichten. Bovendien zal de tunnel het pad effenen voor een toekomstige oostelijke ringweg, die de verkeersopstoppingen in het stadscentrum zal verminderen en de luchtkwaliteit voor de inwoners van Kopenhagen zal verbeteren.”

De nauwe samenwerking tussen de Deense Wegendienst Vejdirektoratet en By & Havn (Stad- en havenontwikkelingsbedrijf van Kopenhagen) was vanaf het begin een hoeksteen van het project.

Anne Skovbro, Algemeen directeur van By & Havn, voegde hieraan toe: “De volgende fase van de Nordhavntunnel is het begin van een nieuw tijdperk in de ontwikkeling van het gebied. De metro en fietspaden in Nordhavn worden al vlot gebruikt. Deze tunnel zal ook het wegvervoer verder vergemakkelijken, o.a. voor vrachtwagens die de toekomstige containerterminal en de wereldwijde opslagplaats van UNICEF willen bereiken, en eveneens voor de huidige en toekomstige bewoners en werknemers.”

Met een lengte van 1,4 kilometer zal de Nordhavntunnel een meer directe toegang bieden tot de stedelijke ontwikkelingsgebieden in Nordhavn. Het project zal ook de toegang tot de havenactiviteiten in het gebied verbeteren en een aanzienlijk deel van het zware verkeer van het Østerbro-wegennet afleiden. De Deense wegendienst Vejdirektoratet volgt de bouw van de Nordhavntunnel op in samenwerking met de stad Kopenhagen en By & Havn. De joint venture BESIX - MT Højgaard is de aannemer van het project.

Pierre Sironval, CEO BESIX Group: “We zijn blij en vereerd dat de Deense Wegendienst Vejdirektoratet ons het vertrouwen geeft om zijn infrastructuur te verbeteren, en we hebben in MT Højgaard een partner van wereldklasse gevonden om de Nordhavntunnel te ontwikkelen en op te leveren. Werken aan dit infrastructuurproject in het land waar we in 2019 de prachtige Kroonprinses Marybrug hebben opgeleverd, eveneens een project voor Vejdirektoratet, is een bevestiging van onze positie als eeuwenoude infrastructuurexpert in Europa.”
Transportminister Thomas Danielsen overdrager tidskapslen til Pierre Sironval, CEO, BESIX. Første spadestik på Nordhavnstunnelen, torsdag d. 11. maj 2023
De Deense minister van Transport Thomas Danielsen (rechts) overhandigt een tijdcapsule aan Pierre Sironval, CEO van BESIX Group (links), die zal worden verborgen in de funderingen van de tunnel met een boodschap voor de toekomstige generaties - Copyright: Vejdirektoratet