Bouw van de hoogste toren van Afrika in Abidjan, Ivoorkust

5 juli 2021

Samenvatting

  • In opdracht van het Ivoriaanse Ministerie voor Bouw, Huisvesting en Stedenbouw, en in samenwerking met PFO Africa, de ontwerper en ontwikkelaar van het project, neemt BESIX deel aan de bouw van de F-toren in Abidjan, Ivoorkust. Het wordt de hoogste toren van Afrika;
  • BESIX is verantwoordelijk voor het beheer van het project en de uitvoering van de ruwbouw.
  • De F-toren is het tweede project dat PFO Africa en BESIX samen realiseren voor de Ivoriaanse overheid. Het eerste project is het drinkwaterstation van La Mé, waarvan de bouw volop aan de gang is. Het zuiveringsstation is een van de grootste installaties van zijn soort in West-Afrika en zal 30% van de drinkwaterbehoefte van Abidjan produceren.

De F-Toren

PFO Africa, de ontwikkelaar en ontwerper van het project, heeft BESIX de opdracht gegeven voor het beheer van de werf en de uitvoering van de civieltechnische werken voor de F-toren in Abidjan. Het project, dat wordt gesteund door het Ivoriaanse Ministerie van Bouw, Huisvesting en Stedenbouw, is een initiatief van Ivoorkust, de voornaamste economische mogendheid in Franstalig Afrika.

Pierre Sironval, Deputy CEO van BESIX Group : “BESIX is bijzonder trots om deel te nemen aan de bouw van de F-toren. Dit is ons tweede contract in Ivoorkust, een land met een gunstig zakenklimaat en een dynamische economie. Met PFO Africa, het toonaangevende bouwbedrijf in Ivoorkust, hebben we een partner van hoge kwaliteit gevonden. Samen waren we al bezig met de bouw van een van de grootste installaties voor de productie van drinkwater in West-Afrika. We kijken ernaar uit om onze samenwerking te versterken door deel te nemen aan de bouw van zo’n iconisch gebouw als de F-toren.”

De werkzaamheden van BESIX vangen deze maand, juli 2021, aan. De bestaande funderingen zullen gebruikt worden als basis.

De F-toren, met Pierre Fakhoury als architect, bevindt zich in de Plateauwijk, in het hart van Abidjan. De toren maakt sinds 1970 deel uit van de stadsontwikkelingsplannen en is de zesde toren van het administratieve district van de stad.

Philippe Dessoy, General Manager Business Development : “De kracht van BESIX ligt in haar vermogen om de meest complexe technische werken uit te voeren, waartoe gebouwen, havens en terminals, en milieu-infrastructuur behoren. Onze groep dankt dit aan de expertise ontwikkeld door haar interne Engineeringdepartement, maar ook aan de ervaring die de laatste 110 jaar is opgedaan in Europa, Afrika en het Midden-Oosten in het bijzonder.”

BESIX-expertise

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. Tot haar bekende projecten behoren de bouw van de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld in Dubai. De interne engineeringafdeling van de groep stelt BESIX in staat om unieke en complexe projecten te ontwerpen en uit te voeren, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten.

BESIX heeft wereldwijd talrijke hoogbouwprojecten gerealiseerd, vooral in de Benelux en Frankrijk, maar ook in Australië en in verschillende landen van het Midden-Oosten via haar dochterondernemingen BESIX Watpac en Six Construct.

In La Mé in Ivoorkust leggen BESIX en PFO Africa de laatste hand aan de bouw van een van de grootste installaties voor drinkwaterproductie van West-Afrika. Deze installatie zal meer dan anderhalf miljoen Ivorianen van drinkwater voorzien.

Op het Afrikaanse continent werkt BESIX momenteel mee aan de bouw van het Grand Egyptian Museum (Egypte), de Mohammed VI-toren (Marokko) en het hydro-elektrische project van Nachtigal (Kameroen), dat een derde van de elektriciteitsbehoefte van Kameroen zal produceren.