BESIX en MT Højgaard krijgen contract voor bouw van de Nordhavn-tunnel in Denemarken

2 september 2022

Vejdirektoratet, de Deense wegendienst, heeft BESIX en MT Højgaard Denmark gekozen voor de bouw van de Nordhavn-tunnel in Kopenhagen. De ondertekening wordt verwacht na het verstrijken van de standstill-periode medio september 2022.

BESIX is de hoofdaannemer in het consortium met haar Deense partner MT Højgaard Denmark. Samen worden ze aangesteld om dit ‘Design & Build’-contract ter waarde van 346 miljoen euro uit te voeren. Het technisch complexe contract omvat het ontwerp en de bouw van een 1,4 km lange overdekte wegtunnel vanaf Svanevænget naar de haven van Svanemøllehavn tot aan Nordhavn. Een deel van de tunnel zal over een lengte van 700 m onder water lopen. De werken omvatten ook omliggende lokale wegen en kruispunten, alsook mechanische en elektrische installaties en verschillende verkeersregelings- en controlesystemen.

Mathieu Dechamps, General Manager BESIX International, verwelkomde de aankondiging en zei dat het een mijlpaal was voor het bedrijf: "BESIX heeft een sterke expertise in grote wegeninfrastructuurwerken, zoals blijkt uit onze lopende werken in Letland (Rail Baltica), Italië (Valfabbrica), Nederland (A16) en België (Oosterweel). Het winnen van dit infrastructuurproject in het land waar we in 2019 de prachtige Kroonprinses Marybrug hebben opgeleverd, eveneens een project voor de Deense wegendienst, is een bevestiging van onze positie als gevestigde infrastructuurexpert in de regio. We zijn dan ook blij en vereerd dat Vejdirektoratet ons vertrouwt zijn infrastructuur te verbeteren."

De tunnel zal zorgen voor een directere toegang tot de stedelijke ontwikkelingsgebieden in het buitenste en binnenste gedeelte van Nordhavn. Meer bepaald zal de tunnel Østerbro verbinden met het buitenste gedeelte van Nordhavn, de toegang tot de havenactiviteiten in het gebied verbeteren en het zware verkeer weghalen uit de rest van het wegennet in Østerbro.

De werken worden uitgevoerd over een periode van 60 maanden en gaan naar verwachting onmiddellijk van start wanneer het contract medio september wordt ondertekend.

Over BESIX

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. Ze is actief sinds 1909 en tot haar iconische realisaties behoren de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld, de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum, op het plateau van de piramiden van Gizeh.
De engineeringafdeling van de groep stelt BESIX in staat om complexe en unieke projecten uit te voeren, en dat vooral op het vlak van technische en milieuaspecten.
Meer informatie: www.besix.com.