Vooruitgang door innovatie

10 oktober 2016

Het gaat al verscheidene jaren niet goed met de bouwsector. De achteruitgang door teruglopende investeringen en het fenomeen van sociale dumping heeft de sector sinds 20121 niet minder dan 20.300 banen gekost, ondanks een zwakke opleving in 2015 (stijging met 1,6%2). Hoewel de overkoepelende bouworganisaties naar oplossingen zoeken om de effecten van deze problematiek te verzachten, kunnen de betrokken ondernemingen in deze omstandigheden niet anders dan proactief handelen.Bij Ondernemingen Jacques Delens maakt het onderzoek naar innoverende oplossingen integraal deel uit van hun langetermijnstrategie. Zo heeft de bouwfirma de laatste jaren geïnvesteerd in verschillende onderzoeksprojecten. Het belangrijkste project op dit ogenblik is ACCEPT, dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van het programma Horizon 2020. 10 partners uit 7 verschillende Europese landen nemen eraan deel.

ACCEPT is een ambitieus project dat de eindeloze mogelijkheden van nieuwe technologieën wil toepassen op de werf. De bedoeling is om gespecialiseerde software te ontwikkelen voor zowel de organisatie van het bouwproject, de kwaliteitsgarantie als de samenwerking. Concreet willen de projectmedewerkers op basis van TR-technologie (Toegevoegde Realiteit) een intelligente bril ontwerpen voor de verschillende partijen op een bouwwerf. Dit is een enorme uitdaging als we bedenken dat het werfpersoneel momenteel nog steeds gebruik maakt van papieren plannen met aantekeningen in rode stift. Afgelopen juni voerden ze een eerste test uit op een gewone werf en dat was een groot succes! Tijdens een bezoek van de betrokken Europese Commissieleden voor een tussentijdse evaluatie van het project (na 18 maanden inspanningen) gaf het onderzoeksteam op de werf een demonstratie van de applicatie voor intelligente brillen en de overeenkomstige Demonstratie van de intelligente bril op een werf app voor tablets. “De resultaten van deze eerste proefneming in situ hebben het enorme potentieel van dergelijke technologieën voor de werf aangetoond”, legt Manon Brancart uit, projectverantwoordelijke voor Ondernemingen Jacques Delens.

Het idee om intelligente brillen toe te voegen aan de tools die de verschillende partijen van een bouwwerf gebruiken, is het gevolg van de vaststelling dat de potentiële verschillen tussen enerzijds de verwachte en anderzijds de effectieve kwaliteit van het gebouw in grote mate voortvloeien uit communicatiestoornissen. Het is inderdaad niet ongewoon dat er misverstanden ontstaan tussen de verschillende partijen of eenvoudigweg dat de verschillende partijen zich op een andere versie van een document baseren. Bovendien komen er dagelijks nieuwe technieken en producten op de (bouw)markt die beantwoorden aan steeds hogere prestatievereisten voor gebouwen. De applicatie voor intelligente brillen, die in het kader van het ACCEPT-project wordt ontwikkeld, voorziet in deze leemten. Onmiddellijke en visuele communicatie is inderdaad een grote troef. Een ander voordeel is de mogelijkheid om verduidelijkende video's of beschrijvende documenten te raadplegen. Tot slot zou de visualisatie van het virtuele model bovenop de realiteit (vandaar de naam “toegevoegde realiteit”) wel eens noodzakelijk kunnen worden bij controle en validatie van gebouwen.

Met deze toepassingen willen de onderzoeksmedewerkers van ACCEPT de toegang tot informatie verbeteren, wat noodzakelijk is voor de goede uitvoering van bouwprojecten.

Voor meer informatie kunt u de website van het project raadplegen of klikken op de volgende links:

Blog : http://accept-project.com/blog
Twitter: https://twitter.com/ACCEPT0x
Website: http://accept-project.com/