Startschot voor Project Meir: TM BESIX-WYCOR bouwt nieuwe campus KdG Hogeschool en retailcomplex

24 oktober 2023

Antwerpen, dinsdag 24 oktober 2023. In aanwezigheid van Antwerps burgemeester Bart De Wever werd vandaag een symbolische eerste steen gelegd voor het Project Meir. TM BESIX-WYCOR bouwt er een gemengd bouw- en renovatieproject voor een duurzame campus voor de Karel de Grote Hogeschool en een prestigieus retailcomplex voor projectontwikkelaar Meir Corner. In 2026 moet het project klaar zijn om 6.000 studenten en 650 KdG Hogeschool-medewerkers te verwelkomen, alsook enthousiaste shoppers.

Symbolische eerste steen

Opdrachtgevers KdG en Meir Corner (samenwerkingsverband Tans Urban Landmarks en Urbicoon) kozen voor de aanplanting van twee bomen als symbolische eerste steen. Dit zet meteen de duurzaamheidsambities van het project in de verf. Ook de verantwoordelijke architecten Binst Architects, in samenwerking met VK Architects & Engineers, en B-architecten/aNNo waren aanwezig, samen met vertegenwoordigers van Stad Antwerpen, alsook Mark Beyst, General Manager van BESIX België-Luxemburg en Johan Van der Stadt, algemeen directeur van WYCOR.

Renovatie en nieuwbouw met respect voor erfgoed

Voor dit gemengd bouw- en renovatieproject op deze unieke locatie – een van de meest bruisende shoppingstraten van ons land – bouwt TM BESIX-WYCOR 3 nieuwe gebouwen en renoveert het 3 bestaande gebouwen, om zo te komen tot een campus voor hoger onderwijs van 29.000 m² en een winkelruimte van 10.000 m². De combinatie renovatie en nieuwbouw is geen makkelijke opdracht. Er wordt prioriteit gegeven aan het behoud van het erfgoed, terwijl de nieuwbouw naadloos geïntegreerd wordt met de omliggende historische gebouwen. Zo worden karakteristieke statige gevels behouden, samen met de hoge plafonds, authentieke glaspartijen en brutalistische architectuur uit 1970.

Een doordachte samenwerking

De TM BESIX-WYCOR werd niet zomaar gevormd. De combinatie van de expertise van BESIX bij zowel prestigieuze renovatieprojecten als duurzame nieuwbouwprojecten en de ervaring van WYCOR in binnenafwerking ondersteund door hun gepersonaliseerde productiefaciliteiten voor binnen- en buitenschrijnwerk zorgt voor een krachtige samenwerking. Terwijl BESIX instaat voor de structurele werken en de totaalorganisatie van de werken, verzorgt WYCOR de binnenafwerking en het houten buitenschrijnwerk. Naast alle binnenwanden, thermische en akoestische isolatie, vloerafwerking en plafonds, gaat WYCOR ook aan de slag in hun eigen ateliers in Wetteren om enerzijds de te behouden historische houten ramen te restaureren, de nieuwe ramen naar historisch model te produceren alsook de +/- 800 binnendeuren.

Logistieke uitdagingen vragen om strikte planning

Door beperkte opslagruimte en de bedrijvige shoppingstraat staat het team van TM BESIX-WYCOR voor aanzienlijke logistieke uitdagingen. Een nauwgezette samenwerking en een team met extra aandacht voor planning en het beheer van de aan-en afvoer van materialen zijn hier de sleutels tot succes. De centrale diensten voor ontwerp en technische planning van beide bedrijven staan TM BESIX-WYCOR ook bij met technologische diensten zoals BIM. Op de werf zelf past het team de LEAN-planningsmethode toe, een gestructureerde en visuele manier van samenwerken die waarde creëert, fouten minimaliseert en verspilling voorkomt. Op 5 oktober startte TM BESIX-WYCOR al met de eerste fase van de werken: een bouwput van 6 meter diep graven om de funderingen te gieten.

Duurzaamheidsambities en mobiliteit

TM BESIX-Wycor kan putten uit gecombineerde uitgebreide ervaring om de duurzaamheidsambities van het project te realiseren. Het retailgedeelte werd ontworpen met het oog op een BREEAM Excellent-certificaat, terwijl het prestatieniveau Beter van GRO, de nieuwe duurzaamheidsmeter van de Vlaamse overheid, het doel is voor de campus. Om dit te bereiken, integreert TM BESIX-WYCOR duurzame bouwmaterialen, energiezuinige systemen, zonnepanelen, warmtepompen en geavanceerde afvalbeheersystemen in het project. Enerzijds behoudt de aannemer bestaande onderdelen van het complex, waardoor er minder nieuwe materialen nodig zijn. Anderzijds ontmantelt ze bepaalde materialen zorgvuldig, zodat deze elders hergebruikt kunnen worden. Kers op de taart is de groene patio op de tweede verdieping en de daktuin. Die laatste is niet enkel een aangename ontmoetingsplaats voor toekomstige gebruikers, maar vermindert ook de uitstoot van broeikasgassen en verbetert de isolatie, waardoor de verwarmings- en koelingskosten dalen.
Met Antwerpen-Centraal en verschillende metro- en bushaltes op loopafstand stelt het project duurzame en multimodale mobiliteit centraal. Om de milieuvriendelijke vervoersmiddelen nog meer te stimuleren, voorziet het project ook twee ruime fietsenstallingen met een totale capaciteit van meer dan 1.000 fietsen.

“Na klinkende referenties in Antwerpen zoals het hoofdkantoor van DPG Media, Cadiz op het Eilandje, de Parktoren, Post X en de recent afgewerkte Lokale Politietoren, is BESIX trots opnieuw een referentie in deze wereldstad op haar palmares te schrijven. Met onze niet-aflatende inzet om projecten zo duurzaam mogelijk te realiseren en onze uitgebreide ervaring hierin, past dit project volledige in het DNA van BESIX om duurzame oplossingen te creëren voor een betere wereld. We kijken ernaar uit om een project in 2026 af te leveren waar zowel de opdrachtgevers als de Antwerpenaren fier op kunnen zijn.Mark Beyst, General Manager BESIX België-Luxemburg
“Deelname aan een groot bouwproject vergt niet alleen moed en toewijding, maar ook de visie om het onmogelijke mogelijk te maken. Als specialisten in de afwerking streven wij naar perfectie in elk detail. Onze vakmensen omarmen traditie, doch met oog voor innovatie en duurzaamheid. Met een gevoel van immense trots nemen we deel aan dit grootse en prestigieuze bouwproject. Het is niet alleen een reflectie van onze vaardigheden en toewijding, maar ook een bevestiging van ons doorzettingsvermogen, samenwerking en excellentie.” Johan Van der Stadt, Algemeen Directeur WYCOR

Over BESIX

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief sinds 1909. Vandaag werkt de Groep in 25 landen en op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. De engineeringafdeling van de groep stelt BESIX in staat om complexe en unieke projecten uit te voeren, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten. BESIX en haar filialen zijn vaak pioniers geweest op het gebied van de energieprestaties van gebouwen. In Parijs, Brussel en Rotterdam heeft de Groep bijgedragen tot het ontwerp en de bouw van gebouwen die voldoen aan de hoogste milieucertificaten (BREEAM, LEED, Passive Building, Cradle-to-Cradle, enz.) en bijdragen tot de verbetering van de normen in de sector.

Over Wycor

WYCOR is een solide, competitieve onderneming met meer dan 40 jaar ervaring. Het bedrijf focust zich zowel op de openbare als op de industriële en dienstensector. Hun sterk gepersonaliseerde diensten en innovatieve productiefaciliteiten (maatmeubilair, binnen- en buitenschrijnwerk) zijn een absolute meerwaarde voor totaalprojecten in renovatie en nieuwbouw. Een ervaren team van projectleiders, bijgestaan door vakmensen en engineers, staat garant voor de totale ontzorging van hun klanten.