H.K.H. Prinses Astrid in Australië verwelkomd door BESIX Watpac

24 oktober 2023

BESIX Watpac, filiaal van de Belgische bouwgroep BESIX Group, is een in Australië gevestigd multidisciplinair bouwbedrijf. Op maandag 23 oktober verwelkomde BESIX Watpac Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid in het Sydney Metro Barangaroo Station, een project dat de aannemer in opdracht van de regering van New South Wales uitvoert.

H.K.H. Prinses Astrid bezoekt Australië in het kader van de Belgische economische handelsmissie. Het bezoek aan het Sydney Metro Barangaroo Station was de eerste halte op de rondreis.

Barangaroo Station werd voor de rondreis geselecteerd omdat het een sterke link heeft met de inheemse bevolking en ook de expertise van BESIX Watpac aantoont om complexe en grootschalige infrastructuren te realiseren. Het bedrijf heeft banden met België via het Belgische moederbedrijf BESIX Group.

Mark Baker, Chief Executive Officer van BESIX Watpac, benadrukte het belang van de gelegenheid om Australië en België te verbinden door middel van een gedeeld engagement voor excellentie in de bouw.

“BESIX Watpac is zeer vereerd om H.K.H. Prinses Astrid te verwelkomen op een van onze werven. Dit bezoek onderstreept onze band met België en het belang ervan via ons moederbedrijf BESIX Group”, aldus Baker.

“Met 40 jaar lokale ervaring heeft BESIX Watpac steeds de grenzen van de bouw verlegd om te herdefiniëren wat de mogelijkheden zijn in Australië en Nieuw-Zeeland. Dit werd nog versterkt sinds het bedrijf in 2018 opgenomen werd in de Belgische bouwgroep BESIX Group.”
Mark Baker, CEO BESIX Watpac, Pierre Sironval, CEO BESIX Group, H.K.H. Prinses Astrid

H.K.H. Prinses Astrid werd verwelkomd door zowel Mark Baker als BESIX Group CEO Pierre Sironval. Daarna volgde een verwelkoming tot het land en aansluitende rookceremonie door de traditionele eigenaars, de inheemse bevolking.

Mark Baker ging dieper in op het sterke duurzaamheidsengagement van BESIX Watpac en de kansen in de bouw die het bedrijf biedt aan vrouwen en First Nations inwoners.

“We delen de visie van BESIX Group om duurzame oplossingen te creëren voor een betere wereld, en dit houdt zowel positieve ecologische als sociale resultaten in,” zei hij.

“Het project Sydney Metro Barangaroo Station getuigt van ons engagement voor diversiteit op de werkplek, met een participatie van 30% vrouwen in het BESIX Watpac-team en 3% in functies die niet traditioneel door vrouwen ingevuld worden,” voegde hij toe.

“We ondersteunen vrouwelijke leerlingen en bieden kansen aan vrouwelijke afgestudeerden. We zijn ook actief betrokken bij het DIZ Footprints Aboriginal School-based trainee-programma, dat diversiteit en inclusie bevordert.”
Verwelkoming tot het land en rookceremonie door de traditionele eigenaars, de inheemse bevolking

Het project Sydney Metro is het grootste infrastructuurproject in Australië. Het Sydney Metro Barangaroo Station is een van de zes nieuwe stations die als onderdeel van dit project worden opgeleverd. Het station verbetert de toegang tot het artistieke en culturele stadsdeel Walsh Bay en biedt een vlotte toegang tot de nabijgelegen openbare, residentiële, commerciële en ontspanningsgebieden en de Barangaroo ferry hub.

BESIX Watpac levert de ondergrondse perrons van het station, de volledige inrichting en inkomhal van het station, en ook de omgevings- en wegenwerken zoals voetpaden, fietsvoorzieningen, boombeplanting, verlichting en straatmeubilair. De expertise van het projectteam in combinatie met de ondersteuning van de in-house ingenieurs van BESIX Watpac waren cruciaal voor de realisatie van een project van deze omvang met meerdere complexe lagen.

Na de rondleiding op de werf van het Sydney Metro Barangaroo Station organiseren BESIX Watpac en AWEX Australasia een paneldebat in de kantoren van Baker McKenzie onder de titel ‘Navigating Emerging Trends in ESG & Sustainability’ (Navigeren door opkomende trends in ESG & duurzaamheid). Dit debat maakt deel uit van het bredere programma dat AWEX Australasia organiseert, en zal worden bijgewoond door industrieleiders en afgevaardigden van de Belgische economische handelsmissie.

Over BESIX Group

BESIX Group is een vooraanstaande Belgische industriële groep die actief is in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. De Groep werd opgericht in 1909 en kende in de loop der jaren een gestage groei. BESIX Group is een internationale multidienstengroep die projecten van elke omvang en complexiteit aankan en zijn kracht haalt uit zijn ondernemerschap.

Over BESIX Watpac

BESIX Watpac is een toonaangevende multidisciplinaire bouwaannemer met een rijke geschiedenis op het vlak van excellentie in Australië en Nieuw-Zeeland. BESIX Watpac engageert zich voor innovatief design, duurzame praktijken en het leveren van kwaliteit bij elke stap, en realiseert projecten die de toekomst van lokale gemeenschappen en industrieën helpen vormgeven.

Sydney Metro Barangaroo Station