BESIX tekent contract met BNP Paribas Fortis voor renovatie ‘the Hive’-gebouw in Brussel

3 juli 2023

Op 22 juni 2023 heeft BESIX Belgium-Luxembourg het contract getekend voor de renovatie van het 60.147 m² grote kantoorgebouw ‘the Hive’. Het gebouw is eigendom van BNP Paribas Fortis en ligt in het centrum van Brussel, in de Broekstraat. Het project omvat een volledige renovatie van het gebouw met de nadruk op circulariteit van materialen en volgt een ‘Early Contractor Involvement’-aanpak.

BESIX Belgium-Luxembourg is verantwoordelijk voor alle renovatiewerken. Daaronder vallen de verwijdering van asbest en de transformatie van het gebouw dat bestaat uit 13 verdiepingen (vijf ondergrondse verdiepingen met een totale oppervlakte van 31.352 m², een gelijkvloerse verdieping en zeven bovengrondse verdiepingen met een totale oppervlakte van 28,795 m²). Naast meer daglicht, vernieuwde technische installaties en een nieuwe locatie voor de huidige loskade moet de renovatie voor een aanzienlijke verkleining van de ecologische voetafdruk zorgen. Daarnaast wordt het gebouw beter geïntegreerd in de buurt doordat er verschillende semipublieke functies worden voorzien naast de originele kantoorfunctie.

Het indrukwekkende the Hive-gebouw bestaat uit drie delen die elk hun eigen unieke architecturale vorm hebben: een basis, het hoofdgebouw en de kroon. In het bestaande hoofdgebouw worden twee patio’s gecreëerd om natuurlijk licht binnen te laten in het centrale gedeelte. Het kantoorgedeelte (verdieping 1 tot en met 7) zal een capaciteit hebben van 2,194 mensen.

Op de verdiepingen -5 tot -2 worden 168 parkeerplaatsen, technische installaties en opslagruimtes voorzien. Op de gelijkvloerse verdieping komt een bar om te werken met buitenterras, een receptie en een coworkingzone. De verdieping -1 zal dan weer dienen als evenementenzaal, met een keuken, conferentiecentrum, auditorium en lobby.

Na de aanbestedingsfase, waarbij BESIX als preferred bidder werd gekozen, zal BESIX samenwerken met BNP Paribas Fortis en de architecten van Jasper-Eyers Architects – Brussels in het kader van de ‘Early Contractor Involvement’-aanpak. Deze methodologie verzekert een ideale coördinatie tussen alle partijen, met name de klant, architecten, het studiebureau en de aannemer. Ze werken hand in hand in zowel de ontwerp- als bouwfase om de beste technische en economische keuzes te garanderen. Dit leidt tot een betere kwaliteit en kostencontrole, en optimaliseert het project en de deadlines.

De renovatie van the Hive is niet het eerste project dat BESIX voor BNP Paribas Fortis uitvoert. In 2021 heeft BESIX meegewerkt aan de bouw van het nieuwe, iconische hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis aan de Warandeberg, ook gelegen in hartje Brussel. Het project had een oppervlakte van meer dan 100.000 m² en is ontworpen als passief gebouw dat beantwoordt aan de strengste standaarden op het vlak van innovatie en milieuprestaties. In 2014 voerde BESIX ook de renovatie van het project Chancellerie uit voor BNP Paribas Fortis.

“BESIX is enorm trots dat ze gekozen is voor het nieuwe project van BNP Paribas Fortis. We zijn verheugd om een bijdrage te leveren aan hun ambities op het vlak van duurzaamheid. De keuze van materialen werd gemaakt met het oog op circulariteit, circulaire economie, ‘urban mining’ (concept waarbij waardevolle grondstoffen uit stedelijk afval worden gehaald) en een analyse van de levenscyclus. BESIX voldeed ook aan alle aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen”, zegt Waldo Vanhentenrijk, Operations Manager BU Europe Belgium-Luxembourg.

De renovatiewerken, die gepland zijn begin juli te starten, zullen voldoen aan de nieuwe voorwaarden in de bouwvergunning op het vlak van circulariteit en het behoud van Brussels erfgoed. Verschillende soorten materialen die reeds aanwezig zijn in het gebouw zullen hergebruikt worden in de renovatie, zoals marmeren platen. Deze zullen zorgvuldig verwijderd worden en bewaard worden, zodat ze een nieuw leven kunnen krijgen in het gerenoveerde gebouw. Verschillende technische elementen zullen ook hersteld, onderzocht en opnieuw geïnstalleerd worden, zoals bepaalde generatoren. Nog andere elementen, zoals de vloerbekleding, scheidingswanden en tegels, zullen een tweede leven krijgen op andere werven, zij het op privéprojecten of bij onderaannemers. Deze circulaire aanpak vermindert de hoeveelheid afval significant en is het resultaat van een grondige studie vooraf over de levenscyclus van materiaal en zijn slijtageproces.