BESIX-Orascom Construction Joint-Venture boekt aanzienlijke vooruitgang op de Grand Egyptian Museum in Caïro

20 oktober 2022

De afgelopen septembermaand stond bol van belangrijke mijlpalen voor de teams van BESIX en Orascom Construction die samen actief zijn op het Grand Egyptian Museum in Caïro, Egypte, net naast het plateau van de piramiden van Gizeh. Zo zette de joint venture medio september een aanzienlijke stap richting voltooiing met het opleveren van belangrijke delen van dit culturele meesterwerk. De Eerste Minister van Egypte, Dr. Mostafa Madbouly, bezocht op 24 september het Grand Egyptian Museum om de voortgang te overschouwen. Vorige week had de joint venture ten slotte twee bijkomende redenen om te vieren: op 27 september wonnen BESIX en Orascom Construction de Autodesk Excellence Award 2022 in de categorie Beste Bouwproject voor hun gebruik van BIM-software om de meer dan 150 onderaannemers op het project vlot te doen samenwerken. Om de maand af te sluiten vierden de werfteams een belangrijke veiligheidsmijlpaal: maar liefst 20 miljoen manuren zonder ernstige arbeidsongevallen.

default
Grand Egyptian Museum, Caïro

Gedeeltelijke oplevering

De oplevering van bijkomende delen, die recent ondertekend werd door zowel de klant, het Ministerie voor Oudheden, als door bouwpartners BESIX en haar Egyptische partner Orascom Construction, betekent de klant zich nu meer en meer kan gaan voorbereiden op het in gebruik nemen van het Grand Egyptian Museum en zo bezoekers te ontvangen. De voltooiingsgraad van het hoofdgebouw en de algehele site ligt nu op 99,8%, terwijl die van de veiligheidssystemen op 97% ligt. BESIX en Orascom Construction leggen nu ook de laatste hand aan een aantal tentoonstellingsruimtes die hen vorig jaar nog werden toevertrouwd.

Interieur van het Grand Egyptian Museum in Caïro, Egypte

Bezoek Eerste Minister

Op 24 september leidde Generaal-Majoor Atef Moftah, Algemene Toezichthouder van het Grand Egyptian Museum, de Eerste Minister van Egypte, Dr. Mostafa Madbouly en een delegatie van notabelen rond in het museumcomplex. Tijdens het bezoek benadrukte de Eerste Minister het belang van het project en de artefacten van onschatbare waarde die er tentoongesteld zullen worden voor de toeristische sector van Egypte. Hij herhaalde ook zijn wens om het museum zo snel mogelijk te kunnen openen voor publiek. Eens ingehuldigd, zal het Grand Egyptian Museum het grootste archeologische museum ter wereld zijn gewijd aan één beschaving.

Van l. naar r.: M. Ihab Mehawed, Board Director van BESIX Group en Managing Director van Orascom Construction; Major General Atef Moftah, Algemene Toezichthouder van het Grand Egyptian Museum; M. Ken Kato, Chief Representative van JICA Egypt (Japan International Cooperation Agency); Mevr. Mayada M. Ragheb, Country Senior Representative van JICA Egypt; M. C. Ledur, BESIX Resident Manager Egypt.

Autodesk Excellence Awards 2022: Beste Bouwproject

Niet enkel de omvang van dit project, maar ook het complexe ontwerp vroeg om uitmuntende coördinatie.  Om dit alles in goede banen te leiden, gebruikten BESIX en Orascom Construction voor de eerste keer in de Egyptische bouwgeschiedenis BIM-software. De Autodesk-software hielp de teams om 3D-modellen te visualiseren, de planning van de meer dan 150 aannemers in goede banen te leiden en aanpassingen aan uitgevoerde werken te beperken door vergevorderde clashdetectie. Door het unieke karakter van dit project en de uitmuntende toepassing van de BIM-software, won de Orascom Construction en BESIX-joint venture op 27 september de Autodesk Excellence Award 2022 in de categorie Beste Bouwproject.

Autodesk Excellence Awards 2022

20 miljoen manuren zonder arbeidsongevallen

Naast deze award hadden het werfteam nog meer reden om te vieren. Het Grand Egyptian Museum brak alle records met een totaal van maar liefst 115 miljoen manuren sinds de start van het project. Daarvan verliepen de laatste 20 miljoen manuren zonder ook maar één ernstig incident. Een onnavolgbare prestatie op een project van dergelijke omvang!

Belanghebbenden van de GEM kwamen bijeen om de recente verwezenlijkingen te vieren.

Over het Grand Egyptian Museum

De joint venture BESIX-Orascom Construction bouwt voor het Egyptische ministerie van Oudheden het Groot Egyptisch Museum, het grootste museum ter wereld gewijd aan één enkele beschaving en één van de grootste bouwwerken in Egypte sinds de piramiden. Naast duizenden voorwerpen die de grootsheid van de Oude Egyptische beschaving documenteren maakt ook de schat van Farao Toetanchamon deel uit van de collectie. Ongeveer 5.300 voorwerpen van die schat zullen voor het eerst sinds hun ontdekking in 1922 worden tentoongesteld.

Het Groot Egyptisch Museum is een gebouw van zeldzame complexiteit gebouwd op het Plateau van Gizeh in perfecte lijn en met respect voor de hoeken gevormd door de drie piramides. Met een totale oppervlakte van 490.000 m², vereiste de realisatie van BESIX en Orascom Construction ongekende technische hoogstandjes in de hedendaagse bouwsector. Zo is het plafond op verschillende plaatsen wel tot 32 meter hoog en bestaat het uit wit beton en staalstructuur. Doorheen het hele gebouw lopen er architecturale lijnen. Daarnaast heeft het verschillende uitkragingen van tot 26 meter lang – en wordt het dak op verschillende plaatsen ondersteund door immense omgekeerde piramides, staalstructuren tot 26 meter hoog in marmer bekleed die eindigen op de vloer in één punt.

Naast de bouw van het complex, verzorgen BESIX en Orascom Construction ook meer dan 30 bijzonder veeleisende MEP- en ICT-systemen die in lijn liggen met de grootte en de noden van het gebouw. De klant vertrouwde hen ten slotte ook de oplevering van de galerijen, een conferentiecentrum, onderwijsfaciliteiten en een specifieke tentoonstellingsruimte voor het bekende houten schip van farao Khufu toe.

Verplaatsing van de Zonneboot van Koning Khufu van de piramiden naar het Grote Egyptische Museum.

Over BESIX

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. BESIX Group is actief sinds 1909 en tot haar iconische realisaties behoren de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld, gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum, op het plateau van de piramiden van Gizeh. De engineeringafdeling van de groep stelt BESIX in staat om complexe en unieke projecten uit te voeren, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten.

Over Orascom Construction

Orascom Construction PLC is een toonaangevende engineering- en bouwaannemer met vestigingen in het Midden-Oosten, Afrika en de Verenigde Staten en activiteiten in de sectoren infrastructuur, industrie en handel. De Groep bezit 50% van BESIX Group, ontwikkelt en investeert in infrastructuurmogelijkheden en heeft een portefeuille van bouwmaterialen en faciliteitenbeheer.