BESIX krijgt - in consortium met MBL en Boskalis - contract toegewezen voor eerste fase in ontwikkeling van haven van NEOM

25 mei 2023

  • BESIX en Boskalis zijn de eerste Europese aannemers aan wie NEOM een ‘lump sum’-contract voor design en build heeft toegewezen;
  • BESIX en haar lokale partner MBL worden verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van meer dan 3 km aan kademuren in de havenstad Oxagon City in Saudi-Arabië.

BESIX heeft in samenwerking met Modern Building Leaders (MBL) en Boskalis, van NEOM de opdracht gekregen voor de eerste fase van de bagger- en kademuurwerken in de haven van NEOM in de noordwestelijke regio van Saudi-Arabië.

De haven ligt aan de Rode Zee, vlakbij het Suezkanaal, en vormt de belangrijkste maritieme toegang tot NEOM. Momenteel wordt ze volledig omgebouwd tot de technologisch meest geavanceerde, efficiënte en duurzame haven ter wereld.

BESIX en Boskalis zijn de eerste Europese aannemers aan wie NEOM een ‘lump sum’-contract voor design en build heeft toegewezen. De joint venture BESIX-MBL zal verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en de bouw van meer dan 3 km aan kademuren van verschillende types.

In overeenstemming met haar engagement inzake innovatie en duurzaamheid, zal BESIX zorgen voor een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk, een robuust milieubeheersysteem implementeren, innovatieve bouwmethodes en -elementen gebruiken en verantwoordelijke en duurzame aankopen integreren.

Peter Lembrechts, General Manager bij BESIX in het Midden-Oosten: “Dit project betekent de enthousiaste terugkeer van BESIX naar Saudi-Arabië. We zullen putten uit onze uitgebreide ervaring om de cruciale infrastructuur te bouwen die deze haven van de toekomst nodig heeft. Wij bedanken NEOM en de selectiecommissie dat ze ons dit project toevertrouwen, en kijken uit naar de samenwerking met alle partners om deze visie te realiseren.”

De totale contractwaarde nadert de SAR 3 miljard, waarbij de joint venture BESIX-MBL verantwoordelijk wordt voor circa 50% van de totale omvang.