BESIX France voltooit bouw van het Franse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Dubai

22 april 2021

BESIX Group heeft de bouw voltooid en het Franse paviljoen opgeleverd voor de Wereldtentoonstelling in Dubai.

De oplevering van het paviljoen werd officieel bekendgemaakt door Reem Al Hashimi, staatssecretaris en directeur-generaal van de Dubai 2020 World Expo, Franck Riester, gedelegeerd minister van Europa en Buitenlandse Zaken, belast met Buitenlandse Handel en Aantrekkelijkheid, en Erik Linquier, commissaris-generaal voor Frankrijk op de Wereldtentoonstelling in Dubai en voorzitter van Cofrex.

Het Franse paviljoen is ontworpen door de architectenbureaus Atelier Perez Prado en Celnikier & Grabli Architectsen en het ontwerpbureau OTE Ingénierie rond het specifieke thema "Lumière, Lumières" ("Licht, Lichten"). Het weerspiegelt de toewijding van de Franse Republiek om een drijvende kracht te zijn voor de omschakeling naar een ambitieus milieuplan.

Het Franse paviljoen is een voorbeeld van respect voor de principes van de bioklimatologische architectuur. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de keuze van de materialen en de circulaire aanpak, waardoor de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk wordt beperkt. Een van de bijzonderheden van het paviljoen is dat het kan worden ontmanteld en hergebruikt.
Het gebouw zal tijdens de zes maanden van de wereldtentoonstelling ook bijna zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie, dankzij de combinatie van energiezuinige apparaten met hernieuwbare energie die wordt opgewekt door de 2.500 m² zonnetegels die in de gevel zijn geïntegreerd.

Voor de bouw van het gebouw kon BESIX France, als leider van het consortium voor het ontwerp en de uitvoering, rekenen op de diensten van Six Construct, de dochteronderneming van BESIX Group in het Midden-Oosten. De complementariteit van de teams in Parijs en Dubai was een doorslaggevende factor voor het succes van het project.

Rik Vandenberghe, CEO van BESIX Group : "BESIX is bijzonder trots te hebben bijgedragen tot de bouw van het Franse Paviljoen, een prachtig gebouw, zowel architecturaal als ecologisch. Het zal een belangrijke bezienswaardigheid worden op de wereldtentoonstelling van Dubai. Ik wil mijn oprechte dank betuigen aan alle stakeholders voor hun vertrouwen, en in het bijzonder aan de Franse Republiek. De filosofie van het Franse paviljoen weerspiegelt een diepe overtuiging van BESIX: als de bouwsector vandaag een belangrijke oorzaak is van onze collectieve koolstofvoetafdruk, dan ligt hij ook aan de basis van de oplossing. Daarom ontwikkelen we al enkele jaren baanbrekende expertise op het gebied van circulariteit en de energieprestaties van gebouwen en infrastructuren. Het Franse paviljoen zelf draagt deze boodschappen op een opmerkelijke manier uit."

Het Franse paviljoen is niet alleen een milieuvriendelijk bouwwerk, het beschikt ook over verschillende technische hoogstandjes, waaronder een spectaculaire binnengevel van 1.800 m². Het panoramische terras biedt bovendien een uniek uitzicht op het Expo-terrein.


Over BESIX

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. Actief sinds 1909, tot haar iconische realisaties behoren de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld, gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum, op het plateau van de piramiden van Gizeh.

De engineeringafdeling van de groep stelt BESIX in staat om complexe en unieke projecten uit te voeren, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten.