BESIX France en Dalkia Smart Building aangeduid door Nexity voor bouw van Deloitte University EMEA

7 september 2020

Deloitte University EMEA, by Dubuisson Architecture

Kort

  • Nexity, de toonaangevende Franse vastgoedgroep en expert in duurzaam vastgoed voor de dienstensector, helpt Deloitte bij de bouw van hun Deloitte University EMEA, ten oosten van Parijs. BESIX en Dalkia Smart Building kregen van Nexity het contract toegewezen voor de bouw van de Deloitte University EMEA.
  • Het project, dat deel uitmaakt van het stedenbouwkundig plan voor de omgeving van Disneyland, wil vijf belangrijke milieucertificaten verwerven: BREEAM Excellent, Energie+ Carbone-, Biodiversity Excellent, Well Building Institute Gold en Cradle to Cradle.
  • Kerncijfers: 40% hernieuwbare energie (via zonnepanelen), 22.000 m² oppervlakte, 20 maanden werk.

Werken door BESIX

BESIX is verantwoordelijk voor alle bouwwerken, waaronder de grondwerken, de ruwbouw, afwerking van de gebouwen en de civieltechnische en funderingswerken.

Het bedrijf zal ook de inrichting van het omliggende terrein, de tuinen en een park voor zijn rekening nemen. Die zullen worden beplant met veel verschillende lokale water- en terrestrische planten. Aangezien de irrigatie alleen met opgevangen regenwater zal gebeuren, is er geen externe watertoevoer nodig, noch grondboringen.

Andres Penaloza, Directeur van BESIX France: “De Deloitte University EMEA wordt een referentiegebouw op milieuvlak, en zal voldoen aan de strengste milieucertificeringen en -normen. We hebben met onze klant Nexity geavanceerde oplossingen ontwikkeld zodat het project optimaal beantwoordt aan de verwachtingen van Deloitte. BESIX France is zeer trots dit project te kunnen realiseren en samen te kunnen werken met Dalkia Smart Building, een dochteronderneming van Dalkia (Groupe EDF) en erg relevant en kwalitatief als partner voor dit project .”
René Jordens, Commercieel Directeur van BESIX France: “Dankzij dit project dat Nexity ons toevertrouwt, kan BESIX zijn bekwaamheid aantonen om een bouwopdracht, van de funderingen tot de afwerking, te realiseren in een korte tijdspanne van twintig maanden, voorafgegaan door drie maanden voorbereiding. Na verschillende offertes, die respect voor de architectuur koppelden aan een onderzoek naar alternatieve oplossingen, heeft BESIX laten zien dat het in staat is om te beantwoorden aan de hoge eisen van zijn klant, zowel op het vlak van techniek als milieu.”
Véronique Ottevaere, Senior Manager Methods & Planning van BESIX France: “De Deloitte University EMEA is qua methodes een atypisch project voor BESIX, in die zin dat het complex zich niet zozeer in de hoogte maar in de lengte uitstrekt over een heel grote oppervlakte. Het project zal in minder dan twee jaar tijd uitgevoerd worden. We zullen er goed op toezien dat de buurt zo weinig mogelijk hinder ondervindt, vooral door het transport van materiaal buiten de site tot een minimum te beperken.”

Werken door Dalkia Smart Building

Dalkia Smart Building is verantwoordelijk voor de technische loten van het complex, namelijk verwarming, airconditioning en warmwaterinstallatie, verlichting en stroomvoorziening, maar ook het beheer van het gebouw en zijn activiteiten (toegangscontrole, videobewaking en GBS).

Door de energieprestatie aan hernieuwbare energie te koppelen, wordt het gebouw voorzien van 40% aan groene en lokale energie, en dit dankzij de 1.100 m² aan fotovoltaïsche panelen die op de overdekte parkeerplaatsen zullen worden geïnstalleerd en een recuperatiesysteem voor restwarmte van hardware en koelcellen.

Arnaud Westrich, Voorzitter van Dalkia Smart Building: “De Deloitte University EMEA is een toonbeeld van het DNA van Dalkia Smart Building, nl. de combinatie van energietransitie en digitale transitie. Het niveau van “uitmuntendheid” waarop de internationale labels van het project mikken, toont aan dat we op performante wijze kunnen reageren op de behoeften inzake duurzame ontwikkeling en tegelijk de levenskwaliteit en de gebruikswaarde van onze faciliteiten kunnen garanderen.”

De werken gingen in februari 2020 van start. Het door Dubuisson Architecture ontworpen Opleidingscentrum wordt gebouwd op een oppervlakte van 22.000 m², terwijl het omringende groen en kunstmatig aangelegd meer zo’n 135.000 m² zullen beslaan. Het hoofdgebouw zal plaats bieden aan een grote multifunctionele ruimte, 43 klassen, 12 vergaderzalen, een restaurant en 265 kamers.

Dit duurzame project beoogt de verwerving van 5 milieucertificaten: BREEAM (niveau Excellent), E+C-, Biodiversity (niveau Excellent), Well Building Institute (niveau Gold) en Cradle to Cradle. Het maakt deel uit van het stedenbouwkundig plan waartoe ook de omgeving van Disneyland behoort.


Over BESIX

BESIX Group heeft zijn hoofdkantoor in Brussel, België, en is aanwezig in 25 landen verspreid over de 5 continenten. Het bedrijf is actief in de bouwsector, de vastgoedontwikkeling en concessies. Tot zijn bekendste realisaties behoren de Burj Khalifa in Dubai, of de hoogste toren ter wereld, de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum op het plateau van de piramiden van Gizeh.

In 2020 bouwt BESIX het station Saint-Denis Pleyel voor de Grand Paris Express, het vastgoedcomplex Nice Airport Promenade in Nice, het Paré Cherest Hartmann-ziekenhuis in Neuilly en het Franse Paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van Dubai. Eerder verwezenlijkte BESIX prestigieuze projecten in Frankrijk, zoals de gezondheidspool van Melun, het nieuwe Research & Development Center van EDF in Parijs-Saclay en de ruwbouwwerken aan Terminal 2E van de luchthaven Charles de Gaulle. In de Parijse wijk La Défense bouwde BESIX de Dexia Tower (CBX) en de Carpe Diem Tower. Dit is wereldwijd de eerste wolkenkrabber die de dubbele milieucertificatie LEED Platinum en HQE in de wacht sleepte.

www.BESIX.com

Over Dalkia Smart Building

Dalkia Smart Building is een dochteronderneming van Dalkia (EDF Group). Dalkia Smart Building helpt haar klanten bij de bouw van hoogwaardige, intelligente gebouwen, thermische en elektrische smart grids en groene datacenters. Emblematische projecten zijn onder andere de Biotoop in Lille, het Unity-complex in Nice en het dubbele smart grid in Nanterre Cœur Université. Op basis van een uniek model combineert het bedrijf de functies van ontwerpbureau en uitvoerder gespecialiseerd in technische pakketten, om zo energie- en digitale oplossingen te ontwerpen en te bouwen met gegarandeerde resultaten.

www.dalkiasmartbuilding.fr