BESIX en Equans verzilveren contract voor ontwerp en bouw van Tier III-datacenter in België

16 november 2023

BESIX heeft, in tijdelijke samenwerking met MEP-leverancier Equans, een belangrijk contract verzilverd voor het ontwerp en de bouw van een geavanceerd 40MVA datacenter in Neder-Over-Heembeek (België), in opdracht van KEVLINX.

KEVLINX is een toonaangevende leverancier van hoogperformante datacenters, specifiek gericht op grootschalige ondernemingen, overheden en cloudbedrijven die behoefte hebben aan flexibele colocatie of specifieke wholesale-ruimte die moet beantwoorden aan de hoogste normen op het vlak van redundantie, beveiliging en energie-efficiëntie.

Het contract voor BESIX-Equans omvat het ontwerp en de bouw van een ultramodern, kant-en-klaar datacenter. BESIX is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de civiele, structurele en architecturale elementen, terwijl Equans het ontwerp en de installatie van de MEP-voorzieningen op zich neemt. De faciliteit moet voldoen aan internationaal erkende accreditaties en beantwoorden aan de strenge normen van het Tier III Uptime Institute. Dit betekent een nauwgezette planning en implementatie om een hoog niveau van betrouwbaarheid en veerkracht in de operaties te garanderen, met redundante componenten zoals noodgeneratoren en meerdere distributiepaden om onderhoud mogelijk te maken zonder kritieke operaties te verstoren.

“Equans beschikt over de unieke expertise in het ontwerpen, bouwen en beveiligen van IT-ruimtes en richtte intussen al meer dan 30.000 m² aan datacenteroppervlakte in. We treden op als uniek aanspreekpunt en we kunnen ook rekenen op de ruime ervaring binnen de Bouygues-groep waar Equans toe behoort”, vertelt Jeroen Derveaux, Department Manager DBFMO, uit. “We nemen alle technieken voor onze rekening, zowel binnen als buiten. Van HVAC over koeling en stroomvoorziening, brand- en beveiligingsinstallaties en meer. Door de jarenlange bouwteam (ECI*)- en ontwikkelingsfase met BESIX en KEVLINX ontstaat er een maximale synergie en wederzijds vertrouwen tussen alle betrokken partijen doorheen het project. Ook onze interne afdelingen Mechanical en Electrical met hun uitgebreide knowhow en expertise, dragen bij in deze vlotte samenwerking.”

*ECI: Early Contractor Involvement

De site zal een indrukwekkend totaal vermogen van 40 MVA aankunnen, ontwikkeld in twee aparte fasen die ruimte bieden voor een verdere uitbreiding op de campus. BESIX is trots dat het verantwoordelijk is voor de eerste fase van dit ambitieuze project.

Tom Cnudde, Business Development Director bij BESIX België-Luxemburg, licht toe: “Dit project, dat over verschillende jaren wordt ontwikkeld, getuigt van de onwrikbare inzet en expertise van BESIX. We zijn trots dat we infrastructuur mogen ontwerpen en bouwen die voldoet aan de steeds groeiende digitale behoeften van burgers en gemeenschappen, en dit in nauwe samenwerking met onze partners en klanten. Datacenters zijn uiterst complex. Bij dit project zijn specifieke ontwerpelementen zoals ventilatie, preventie van oververhitting, brandveiligheid, akoestiek en algemene veiligheid erg belangrijk. We steunen op de brede expertise van onze teams in het ontwerpen en bouwen van gelijkaardige fijnmazige projecten om deze kritieke infrastructuur met succes af te leveren.”

BESIX-Equans startte eerder dit jaar met de werken aan het datacenter.

Over BESIX

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. BESIX Group is actief sinds 1909 en tot haar iconische realisaties behoren de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld, gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum, op het plateau van de piramiden van Gizeh. De engineeringafdeling van de groep stelt BESIX in staat om complexe en unieke projecten uit te voeren, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten. www.besix.com.

Over Equans

Equans is een wereldleider in de energie- en dienstensector, actief in 20 landen, met 95.000 medewerkers* verdeeld over 5 continenten en een jaarlijkse omzet van meer dan € 17 miljard**.
Equans ontwerpt, installeert en levert oplossingen op maat om de installaties, systemen en technische processen van zijn klanten te verbeteren en het gebruik ervan te optimaliseren in het kader van hun energie, industriële en digitale transitie. Dankzij een sterke lokale aanwezigheid gekoppeld aan zijn historische lokale merken en uitstekende technische knowhow, zijn de hooggekwalificeerde experts van Equans in staat om steden, industrieën en gebouwen te ondersteunen op het gebied van HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), koeling en brandveiligheid, facility management, digital en ICT, elektriciteit, mechanica en robotica.
Equans is leider op de belangrijkste Europese markten (Frankrijk, Zwitserland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) en is ook goed gepositioneerd in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.
Equans is een onderneming van de Bouygues groep. www.equans.be

* Gecombineerd cijfer (Equans+ Bouygues Energies & Services) op 31 december 2022
** Gecombineerde omzet 2021 (Equans+ Bouygues Energies & Services), niet-geauditeerde gegevens

Over Equans Belux

In België en Luxemburg kunnen de klanten van Equans rekenen op meer dan 70 jaar knowhow en ervaring in multi-technische diensten. Met onze 9 600 medewerkers, verspreid over meer dan 56 vestigingen, beschikken we over een sterke, lokale verankering en bevinden we ons steeds dicht bij onze klanten. In 2021 realiseerde Equans Belux een omzet van 1,9 miljard euro.