BESIX en ECB verbeteren maritieme infrastructuur van Portonave in de haven van Navegantes (Brazilië)

9 februari 2023

Hoogtepunten

  • Portonave heeft BESIX en Empresa Construtora Brasil een EPC-contract (Engineering, Procurement, Construction) van 167 miljoen euro toegekend om de bestaande haveninfrastructuur in de haven van Navegantes te verbeteren.
  • De optimalisatie van de havenstructuur is speciaal ontworpen om grotere schepen te kunnen laten aanmeren in de haven. De werkzaamheden zullen in de tweede helft van 2023 van start gaan en in de tweede helft van 2025 voltooid zijn.
  • Gouverneur Jorginho dos Santos Mello en de president van het Braziliaanse instituut voor milieu hebben de vergunning officieel overhandigd aan Portonave tijdens een bezoek aan de haventerminal op dinsdag 31 januari 2023.

Portonave, een dochteronderneming van Terminal Investment Limited (TIL) en een van ’s werelds grootste exploitanten van containerterminals, heeft BESIX en Empresa Construtora Brasil (ECB), deel van Mota Engil, een EPC-contract voor een reeks maritieme werken toegekend. De werken zullen de haveninfrastructuur in de haven van Navegantes verbeteren.

Op 31 januari 2023 hebben de gouverneur van de deelstaat Santa Catarina, Jorginho dos Santos Mello, de vicegouverneur, Marilisa Boehm, en de directeur van het Braziliaanse instituut voor milieu (IMA), Sheila Meirelles, de vergunning aan Portonave overhandigd. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan de haven. Bij deze is het strategische project plechtig in gang gezet.

Portonave, dat in de stad Navegantes in het zuiden van Brazilië is gevestigd, is de eerste haventerminal in Brazilië die privaat beheerd wordt. Hij wordt regelmatig erkend als de best presterende terminal in het land. Als leider in containeroverslag in Zuid-Brazilië bedient het bedrijf de zuidelijke, zuidoostelijke en centraal-westelijke regio’s van Brazilië, alsook van andere Zuid-Amerikaanse landen. Verder behandelt het cargo van overal ter wereld. De optimalisatie van de havenstructuur is specifiek ontworpen om grotere schepen te kunnen laten aanmeren in de haven.

BESIX heeft de leiding over het consortium, dat verder nog uit het Braziliaanse bedrijf ECB bestaat. Het consortium werd aangesteld om het EPC-contract van 167 miljoen euro op te leveren. Dit technisch complexe contract omvat de bouw van een nieuwe kaaimuur op dezelfde locatie als de bestaande infrastructuur. De havenactiviteiten blijven te allen tijde mogelijk.

De toekenning van het contract volgt op een periode van Early Contractor Involvement waarin Portonave, BESIX en ECB hebben samengewerkt om zo tot de beste technische oplossingen te komen, een ontwerp en methodes te ontwikkelen die het kostenplaatje optimaliseren en om prijzen te kunnen inschatten door als een open boek te werken.

Jean-Baptiste de Ghellinck, Deputy General Manager BESIX International: “Samen met onze Braziliaanse partner ECB hebben we het ontwerp kunnen optimaliseren met value engineering. Zo hebben we sterke, competitieve oplossingen voorgelegd aan de klant. De terminals van de klant zijn gekend voor hun belangrijke en strategische locaties in de wereld. Portonave bevindt zich in het hart van de wereldhandel. We zijn dan ook tevreden en vereerd dat Portonave de verbetering van haar haveninfrastructuur toevertrouwd.”

De werkzaamheden zullen in de tweede helft van 2023 van start gaan en in de tweede helft van 2025 voltooid zijn.

Over BESIX Group

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. Ze is actief sinds 1909 en tot haar iconische projecten behoren de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld, in Dubai, de gebouwen van het Europese Parlement in Brussel, alsook het Grand Egyptian Museum op het plateau van de piramiden van Gizeh. De interne engineeringafdeling van de groep stelt BESIX in staat om unieke en complexe projecten te ontwerpen en uit te voeren, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten.

BESIX is een specialist in het ontwerpen en bouwen van maritieme infrastructuren, zoals aanlegsteigers, gasterminals, kaaimuren, golfbrekers en sluizen. In 2022 heeft BESIX projecten van dit type uit in West- en Oost-Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Canada.

In 2021 had de Groep een omzet van 2,9 miljard euro. Het bedrijf heeft ongeveer 11.000 werknemers.