BESIX: een internationaal consortium, in samenwerking met Dubai Municipality, voor een afvalenergiecentrale van wereldklasse

29 maart 2021


Samenvatting

  • BESIX en haar partners realiseren een van de grootste afvalenergiecentrales ter wereld die in één enkele fase wordt gebouwd. De installatie zal 1,9 miljoen ton stedelijke afval per jaar verwerken en 200 MW hernieuwbare energie produceren.
  • Het project valt onder een BOOT-contract en omvat de financiering, het ontwerp, de bouw, de exploitatie en het onderhoud van de faciliteit gedurende 35 jaar.
  • Op 25 maart 2021 heeft Dubai Waste Management Company (DWMC) financieringsovereenkomsten over lange termijn gesloten voor een bedrag van 900 miljoen USD met grote institutionele kredietverstrekkers. Partners binnen DWMC zijn onder meer Dubai Holding, DUBAL Holding, Itochu, Hitachi Zosen Inova, Tech Group en BESIX.
  • De faciliteit werd ontworpen door Hitachi Zosen Inova en BESIX, in nauwe samenwerking met Dubai Municipality. De bouw, uitgevoerd door Hitachi Zosen Inova en BESIX, startte in 2020. De faciliteit zal volledig operationeel zijn in 2024.
  • In opdracht van Dubai Municipality zullen BESIX en Hitachi Zosen Inova ook gedurende 35 jaar instaan voor de exploitatie en het onderhoud van de afvalenergiecentrale.

Dubai Waste-to-Energy

Het project, dat onder leiding staat van Dubai Municipality, bestaat uit een afvalenergiecentrale, gelegen op de voormalige stortplaats van Warsan. De installatie zal 1.900.000 ton vast stedelijk afval per jaar verwerken. Door haar omvang en capaciteit is deze installatie een van de grootste ter wereld. Tot 200 MW van de teruggewonnen thermische energie zal aan het lokale net worden geleverd.

Dit strategische project vormt een belangrijke bijdrage aan de Dubai Clean Energy Strategy 2050 en het Dubai Plan 2021 om van het Emiraat een van de meest duurzame metropolen ter wereld te maken.

De overeenkomst met Dubai Municipality omvat het ontwerp en de bouw van de faciliteiten, alsmede de financiering en een exploitatie- en onderhoudsperiode van 35 jaar.

H.E. Eng. Dawoud Al Hajri, directeur-generaal van Dubai Municipality: "Het Dubai Centrum voor Afvalverwerking vordert volgens schema, met de steun van Zijne Hoogheid Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum. De strategische focus van dit project is om milieubescherming te bereiken, de koolstofuitstoot te verminderen, de stortplaatsen te ontdoen van afval en bij te dragen aan de realisatie van Dubai's strategie om over te schakelen op schone energie. Dubai Municipality creëert een aantrekkelijke omgeving voor investeerders om meer directe buitenlandse investeringen te ondersteunen."
Pierre Sironval, Chief Operating Officer van BESIX Group: "BESIX is op drie manieren bij het project betrokken: de investering, de bouw en de exploitatie van de installatie gedurende 35 jaar. We zijn gestart met de bouw en kijken ernaar uit om samen met Hitachi Zosen Inova en in nauwe samenwerking met Dubai Municipality deze toonaangevende faciliteit op te leveren en vervolgens te exploiteren. Met dit project bevestigt het Emiraat Dubai opnieuw zijn leidende rol op het gebied van duurzaamheid en milieu. We willen Dubai Municipality en alle partners binnen DWMC bedanken voor hun vertrouwen en uitstekende samenwerking."


Financieringsovereenkomst

Op 25 maart 2021 is Dubai Waste Management Company P.S.C., een gespecialiseerd ontwikkelingsvehikel bestaande uit BESIX, Tech Group, Hitachi Zosen Inova, ITOCHU Corporation, DUBAL Holding LLC en Dubai Holding Commercial Operations Group LLC, langetermijnovereenkomsten aangegaan voor een projectfinancieringslening voor een totaalbedrag van 900 miljoen USD. Deze overeenkomsten werden gesloten met Japan Bank for International Cooperation (JBIC) en private financiële instellingen waaronder Société Générale Bank, KfW IPEX Bank, Standard Chartered Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Mizuho Bank, Ltd., Siemens Bank en Crédit Agricole Bank. Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) zal de verzekering leveren voor een deel van de lening die door de financiële instellingen wordt verstrekt.


Bouw + Exploitatie & onderhoud

De eerste bouwwerkzaamheden ter plaatse zijn in 2020 begonnen. Het complex zal bestaan uit vijf verwerkingslijnen, die in 2023 en 2024 zullen worden opgeleverd. Op het hoogtepunt van de werken zullen 2.500 arbeiders worden ingezet en op de werf zullen tot 16 torenkranen worden gebruikt, waaronder de grootste torenkranen ter wereld, om de apparatuur in de fabriek te installeren.

Hitachi Zosen Inova en BESIX zullen ook gedurende 35 jaar instaan voor de exploitatie en het onderhoud van de fabriek.

Na het waterzuiveringsstation van Jebel Ali in Dubai, het ISTP2-project van Abu Dhabi, de riolering van Ajman en de waterzuiveringsinstallatie van Safi in Ajman, en de recente installatie voor brandstof uit afval in Umm Al Quwain, levert BESIX Group met de afvalenergiecentrale van Dubai een nieuwe belangrijke bijdrage tot de duurzame strategie van de Verenigde Arabische Emiraten.


Over BESIX Group

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. De Groep is actief sinds 1909 en realiseerde iconische realisaties zoals de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld, gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum, op het plateau van de piramides van Gizeh. De engineeringafdeling van de Groep stelt BESIX in staat om complexe en unieke projecten uit te voeren, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten.

BESIX ontwerpt en bouwt ultramoderne milieu-installaties, met name op het gebied van drinkwater, afvalwaterzuivering en waste-to-resource. De Groep biedt haar klanten ook oplossingen voor de financiering, het beheer en het onderhoud van deze infrastructuren.
BESIX is sinds 1965 actief in de VAE en is uitgegroeid tot een van de grootste bouwaannemers in het Midden-Oosten.

Meer info: www.besix.com