BESIX bouwt de Tour Triangle in Parijs

24 januari 2022

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) heeft BESIX het bouwcontract toegekend voor de Tour Triangle in Parijs. De toren is ontworpen door architecten Herzog & De Meuron, winnaars van de prestigieuze Pritzker Prize.

De Tour Triangle is 180 meter hoog en voldoet aan de milieu-eisen van de certificaten BREEAM Excellent (minimum) en HQE Exceptional en aan de vereisten voor het Effinergielabel. Zo omvat het project onder andere geothermische systemen, een warmtedistributienetwerk, energie- en warmteterugwinningssystemen, een bioklimatische gevel en 1000 m² zonnepanelen.

Pierre Sironval, Deputy CEO van BESIX Group: “BESIX is bijzonder trots dat ze de Tour Triangle mogen bouwen. Er zijn veel uitdagingen op zowel technisch, logistiek als architecturaal vlak. We zijn verder dankbaar voor het vertrouwen dat Unibail-Rodamco-Westfield in ons heeft gesteld door ons de bouw toe te kennen. Het project sluit mooi aan op de prestigieuze gebouwen die BESIX over de hele wereld al heeft gebouwd, zoals het Grand Egyptian Museum in Cairo en de Burj Khalifa in Dubai, 's werelds hoogste toren.”

De planning, logistiek en bouwmethoden zijn bepaald door BESIX Engineering, het interne ontwerpbureau van BESIX, om de impact op de lokale mobiliteit, omgeving en werking van het Parc des Expositions zo veel mogelijk te beperken. BESIX Engineering staat ook in voor de uitvoeringsstudies voor de structuur en biedt ondersteuning aan degenen die aan de gevel werken.

Andres Penaloza, Directeur van BESIX France: “De Tour Triangle is de nieuwste toevoeging aan onze lijst van lopende projecten in Parijs en de regio errond. In nauwe samenwerking met URW hebben onze engineering- en operationele teams nauwgezet gewerkt om het bouwproces te optimaliseren en de door onze klant gevraagde hoge kwaliteit te leveren. Al onze teams zijn nu gemobiliseerd.”

De Tour Triangle omvat onder andere kantoorruimtes en een conferentiecentrum, maar ook een gezondheidscentrum, een cultureel centrum, een crèche, een hotel en een restaurant. De ecologische voetafdruk van het gebouw wordt voornamelijk in de hand gehouden door het gebruik van koolstofarm materiaal. Zo heeft bijvoorbeeld minstens de helft van het beton een verminderde CO2-uitstoot en worden er gerecycleerde materialen gebruikt, zoals het geval is met de aluminium gevels. Verder staat sociale integratie centraal, waarvoor 100.000 werkuren zijn vrijgemaakt die in samenwerking met EPEC, de vereniging Ensemble Paris Emploi Compétences, zullen worden ingevuld.

De toren zal voltooid zijn in 2026 en voor 5.000 rechtstreekse en onrechtstreekse banen zorgen. BESIX werkt nauw samen met het projectteam dat URW heeft aangesteld. Dat bestaat uit de engineeringbedrijven Setec en Egis, verantwoordelijk voor de ontwerpstudies voor respectievelijk de structuur en vloeistoffen, en Artelia als projectleider.

De Tour Triangle wordt de derde hoogbouw die BESIX in Parijs bouwt, na de torens Dexia (CBX) en Carpe Diem in het district La Défense. De Carpe Diem-toren was de eerste toren die zowel het HQE- als Leedcertificaat kreeg en de eerste met het Leed Platinum‑certificaat in Frankrijk.


Over BESIX

BESIX is een in Brussel gevestigde groep die in 25 landen en op 5 continenten actief is in de bouwsector, vastgoedontwikkeling en concessies. Haar iconische verwezenlijkingen zijn onder meer de Burj Khalifa in Dubai, 's werelds hoogste toren, de gebouwen van het Europese Parlement en het Grand Egyptian Museum op het plateau van de piramiden van Gizeh.
Door BESIX Engineering, de in-house engineeringafdeling van de Groep, kan BESIX complexe en unieke projecten uitvoeren, vooral op technisch en milieuvlak.

In 2021 leverde BESIX het Franse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Dubai, een toonbeeld van bioklimatische architectuur. Ook bouwt het bedrijf momenteel het station Saint-Denis Pleyel van de Grand Paris Express, het gebouwencomplex Nice Airport Promenade in Nice, de Deloitte University EMEA in Bailly-Romainvilliers en het ziekenhuis van de centra Ambroise Paré, Pierre Cherest en Hartmann in Neuilly.

Emblematische afgewerkte projecten van BESIX in Frankrijk zijn onder meer het centrum Santé Pôle in Melun, het nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van EDF (Frans nationaal nutsbedrijf) in Parijs-Saclay en de structurele werken aan Terminal 2E van de luchthaven Charles De Gaulle. In het Parijse district La Défense heeft BESIX de Dexia-toren (CBX) en de ‘Carpe Diem’-toren gebouwd.

www.BESIX.com