Smart Buildings: BESIX en Proximus bouwen slim, innovatief en duurzaam kantoorgebouw

11 maart 2019

BESIX en Proximus hebben samen een slim kantoor van de nieuwe generatie ontworpen en gebouwd, dat als een Europese referentie kan beschouw wordend. De nieuwbouw in Dordrecht, waar voortaan de zetel van BESIX Nederland is gevestigd, is uitgerust met tal van geavanceerde technologieën op het vlak van energiebeheer en -efficiëntie, duurzaamheid, comfort en beveiliging


SAMENVATTING

  • BESIX Group NV en Proximus ontwierpen en bouwden een 'smart' (slim) kantoor van de nieuwe generatie met tal van geavanceerde energie- en milieutechnologieën;
  • Dit in het kader van een strategisch partnerschap dat in 2018 tot stand kwam tussen BESIX en Proximus, twee marktleiders in respectievelijk de bouwsector en de informatie- en communicatietechnologie (ICT);
  • Het gebouw doet sinds 18 februari 2019 dienst als zetel van BESIX Nederland.


BESIX Group NV (BESIX) en Proximus hebben samen een slim kantoor van de nieuwe generatie ontworpen en gebouwd, dat als een Europese referentie kan beschouwd worden. De nieuwbouw in Dordrecht, waar voortaan de zetel van BESIX Nederland is gevestigd, is uitgerust met tal van geavanceerde technologieën op het vlak van energiebeheer en -efficiëntie, duurzaamheid, comfort en beveiliging.

Het project om een nieuwe thuis te bouwen voor BESIX Nederland kadert in de strategische samenwerking die BESIX en Proximus in 2018 zijn aangegaan. Sindsdien ontwikkelen de twee bedrijven slimme gebouwen die ze zelf realiseren, van het ontwerp en de bouw tot de integratie van nieuwe technologieën.

Beide ondernemingen zijn Belgische marktleiders in hun respectievelijke sectoren. BESIX is een wereldspeler op het vlak van complexe bouwprojecten. Proximus van zijn kant is een referentie in de ICT- (informatie- en communicatietechnologie) en telecomsector.

Dordrecht


SLIM, INNOVATIEF EN DUURZAAM

Het gebouw biedt een mooie staalkaart van uiteenlopende technologieën zoals bijvoorbeeld glasvezel en binnen- en buitensensoren. De mensen beschikken op kantoor over applicaties om efficiënter te werken, de vergaderzalen beter te beheren, vlottere toegangscontrole en beveiliging.

Bovendien is het gebouw, dat zijn elektriciteit volledig zelf opwekt, uitgerust met het allernieuwste energiemanagementsysteem die het lokaal verbruik van energie maximaliseert. Algoritmen op basis van artificiële intelligentie controleren het evenwicht tussen productie, verbruik en opslag. Zo helpen ze het elektriciteitsnetwerk te stabiliseren, wat van groot belang is in de transitie naar hernieuwbare energiebronnen. Dit wordt mogelijk gemaakt door zonnepanelen, een interne batterij voor het energieoverschot alsook de elektrische wagens op de parking. Het eindresultaat is een gebouw waar het energieverbruik, mede door een voortreffelijke isolatie, maximaal geoptimaliseerd werd.

De interne architectuur werd speciaal ontworpen om deze energie-efficiëntie te koppelen aan een verhoogd comfort voor de kantoormedewerkers. Dit geldt in het bijzonder voor de akoestiek en de rijkdom aan natuurlijk licht. In het hart van het gebouw is er een open, transparant atrium, waar het groen zorgt voor een natuurlijke luchtzuivering.

Rik Vandenberghe, CEO van BESIX: “Smart Buildings zijn de toekomst van de bouwsector. Dordrecht is hiervan het perfecte voorbeeld, door onder andere gebruik te maken van Artificial Intelligence-algoritmes om het elektriciteitsverbruik te optimaliseren. Onze samenwerking met Proximus stelt ons in staat om deze nieuwe technologieën effectief te implementeren, zodat we nieuwe woon- en werkplekconcepten kunnen ontwikkelen. Het illustreert ook perfect de doelstelling van BESIX: excelleren in het creëren van duurzame oplossingen voor een betere wereld.”
Dominique Leroy, CEO van Proximus: “Het Dordrecht-project is een belangrijke stap voorwaarts in de evolutie van slimme gebouwen. Dankzij de nieuwe systemen stoot dit gebouw bijvoorbeeld minder CO2 uit. We zullen nauwgezet opvolgen hoe het gebouw wordt gebruikt en wat de mensen die er werken ervan vinden. Dankzij de feedback kunnen we blijvend nieuwe, innovatieve oplossingen ontwikkelen. Deze samenwerking biedt ons de opportuniteit om ze zelf toe te passen in concrete projecten.”

OVER PROXIMUS

Proximus is een telecom- en ICT-bedrijf dat actief is op de Belgische en internationale markt en diensten levert aan zowel particulieren, ondernemingen als de publieke sector. Via de merken Proximus en Scarlet is het bedrijf in België de voornaamste leverancier van telefonie-, internet-, televisie- en ICT-diensten in het Belgische netwerk.

Proximus bedient ook de Luxemburgse markt via zijn dochterondernemingen Telindus Luxembourg voor het luik ICT en Tango voor zijn telecomactiviteiten. Het bedrijf levert ook ICT-diensten aan Nederland onder het merk Telindus Netherlands. BICS, ten slotte, is een dochteronderneming gespecialiseerd in internationale carrierdiensten.

Voor meer informatie: www.proximus.com

OVER BESIX

BESIX Group NV is niet alleen de grootste bouwgroep in België, maar ook een mondiale speler. Het in 1909 opgerichte BESIX is gebaseerd in Brussel en is actief in Europa, het Midden-Oosten, Oceanië, Afrika, Noord-Amerika en Azië. Tot haar bekendste realisaties behoren de Burj Khalifa in Dubai, ook wel de hoogste toren ter wereld, gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum op het plateau van de piramiden van Gizeh.

Een van de specialisaties van BESIX is de uitvoering van milieuvriendelijke projecten. Zo heeft het bedrijf onder andere meegewerkt aan de bouw van Carpe Diem in de Parijse wijk La Défense. Dit is de eerste wolkenkrabber ter wereld die de dubbele certificatie LEED Platinum en HQE in de wacht sleepte. Op dit ogenblik maakt BESIX deel uit van een joint venture die ‘s werelds eerste energieneutrale tunnel in Nederland bouwt. In West-Europa bouwt de groep via haar dochterondernemingen talloze, vooral passieve, gebouwen van de nieuwe generatie. In het Midden-Oosten ten slotte bouwt, beheert en onderhoudt BESIX belangrijke voorzieningen van openbaar nut in de domeinen afvalrecycling en waterzuivering.

Voor meer informatie: www.besix.com