Six Construct bouwt groot nieuw project in Masdar City

13 september 2017

Dubai, VAE, 11 september, 2017. Six Construct, een dochteronderneming van BESIX Group en een van de grootste Belgische bouwondernemingen die actief is in het Midden-Oosten, kreeg het contract toegewezen om een nieuw project te ontwerpen en bouwen in Masdar City, de duurzame stad van Abu Dhabi.

De gebouwen van dit project, dat de naam Masdar Institute Neighbourhood meekreeg, beslaan 56.200 vierkante meter. Het project bevindt zich momenteel in de fase van gedetailleerd ontwerp. Eens de constructiefase start, zal het binnen een periode van 30 maanden worden afgewerkt. Masdar Institute Neighbourhood bestaat uit negen gebouwen en omvat woonruimte voor studenten van het Masdar Institute evenals zakelijke residenties en een kantoorgebouw. De kleinhandelszones in de gebouwen en publieke ruimte maken ook deel uit van de werken.

“Duurzaamheid was een van de sleutelwoorden bij het plannen van de voorzieningen”, legt Amin Nalouti, Area Manager voor Six Construct, uit.

“Wij streven ernaar een ‘3 Pearls’-rating in de Estidama-certificering te behalen en Platinum in de LEED-certificering voor de gebouwen. Om dat te bereiken, moeten we voldoen aan een reeks ontwerpprincipes en kernprestatie-indicatoren, waaronder een aantal architecturale en ecologische ontwerprichtlijnen."

De sleutelelementen van het ontwerp die helpen om deze doelstellingen te bereiken zijn onder meer een klimaatgericht ontwerp dat windverplaatsingen bevordert en in schaduwrijke externe ruimte voorziet om het thermisch comfort buiten te verbeteren, hoog presterende gevels en efficiënte HVAC-systemen en dito bediening door de gebruiker. Ook het gebruik van in het gebouw geïntegreerde hernieuwbare energie is een belangrijke troef.

De installatie van efficiënte waterkranen en ander toebehoren, de recyclage van grijswater voor irrigatiedoeleinden, met inbegrip van afvalscheidingssystemen met het oog op recyclage, evenals de keuze voor materialen met lage koolstofvoetafdruk ('embodied carbon') zullen essentiële componenten van het project vormen.

De centrale visie voor het Masdar Institute Neighbourhood bestaat erin een duurzame en compacte buurt te creëren, met alles binnen loopafstand. Om dat te bereiken werd het ontwerp opgevat als een reeks samenhangende visuele ervaringen en waarnemingen naarmate men door de site wandelt. Het idee van uitzichten, visuele verbindingen, oriëntatiepunten, een gevoel van comfort, en actieve benedenverdiepingen die via verschillende niveaus oplopen, dragen bij tot deze ervaring.

“We zijn ervan overtuigd dat Masdar Institute Neighbourhood een aantrekkelijke residentiële standaard zal zijn voor een duurzame en zorgvuldig samengestelde gemeenschap. Bovendien zal dit project zeker interessante informatie opleveren voor toekomstige ontwikkelingsprojecten in de regio,” besluit Nalouti. 


Activiteit

Gebouwen

Categorie

Residentieel