Nieuw-Zeeland: BESIX Watpac haalt contract binnen voor bouw stadion Christchurch

18 juli 2022

De Te Kaha Canterbury Multi-Use Arena is het eerste project in Nieuw-Zeeland voor BESIX Watpac en momenteel ook het grootste op de markt van Australië en Nieuw-Zeeland. Het gaat om een contract van 683 miljoen Australische dollar (458 miljoen euro) en werd onlangs officieel afgesloten.

Het stadsbestuur van Christchurch heeft ervoor gestemd om het forfaitaire ontwerp- en bouwcontract voor de bouw van het Te Kaha-stadion goed te keuren. Deze officiële goedkeuring komt na meer dan een jaar aan ontwerpen en consulatie.

BESIX Watpac werd gekozen als de leidende aannemer in het Kōtuiconsortium dat in maart 2021 werd aangesteld om het stadion te realiseren. Het team bestaat onder andere uit het architectenbureau Warren and Mahony en de wereldwijde ontwerpspecialisten voor stadions Populous en Mott Macdonald.

Volgens de CEO van BESIX Watpac, Mark Baker, is dit een sleutelmoment voor het bedrijf.

“BESIX Watpac heeft aan bijna alle grote stadions in Australië meegewerkt. Internationaal heeft BESIX Group een aantal van ‘s werelds meest iconische stadia op haar naam staan. Maar dit stadion is wel het eerste in Nieuw-Zeeland. Dat we dit project winnen is een enorme mijlpaal en valideert onze positie als experten in het domein.”

In het multifunctionele Te Kaha-stadion zullen sportmatchen van wereldklasse en internationale evenementen worden georganiseerd. Het zal ook een van de enige twee stadions ter wereld zijn met een volledig gesloten dak en een mix van natuurlijk en synthetisch grasveld. Het stadion zal een capaciteit hebben van 30.000 zitplaatsen (25.000 permanent, 5.000 tijdelijk), een minimum van vier kleedkamers en eet- en drinkgelegenheden voor 25.000 personen.

De burgemeester van Christchurch, Lianne Dalziel, zegt: “Christchurch is de grootste stad van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. Daar mag geen multifunctionele arena ontbreken, waar top internationale artiesten kunnen optreden en de All Blacks, Crusaders en andere grote sportclubs kunnen spelen. Daarnaast moeten we ons voorbereiden op de toekomst, met onder andere e-sporten die enorm aan belang toenemen. We hebben ermee toegestemd om het budget voor de arena naar 683 miljoen Australische dollar te verhogen. Samen met aannemer BESIX Watpac gaan we het ontwerp- en bouwcontract aan, zodat we het debat omtrent de arena achter ons kunnen laten en eindelijk kunnen bouwen.”
Barry Whewell, Algemeen Directeur bij BESIX Watpac voor de Australische staten Queensland en Northern Territory, en voor Nieuw-Zeeland: “Het stadion is ook ontworpen om tegen de seismologische activiteit in Christchurch bestand te zijn, zowel tijdens als na de bouw. Dit is een grote uitdaging en unieke taak voor het team.”

BESIX Watpac werkt samen met het Nieuw-Zeelandse bedrijf Southbase. Er is al een team van BESIX Watpac aanwezig in Christchurch en het bedrijf is van plan om lokale onderaannemers en leveranciers aan te stellen waar mogelijk.