Financial Close van Zayed City Schools: een baanbrekende PPS in Abu Dhabi

25 juli 2022

Het consortium N.V. BESIX S.A. Sharjah Branch ("BESIX") - Plenary Group ("Plenary") is bijzonder trots te kunnen aankondigen dat het de financial close van de publiek-private samenwerking Zayed City Schools op 5 juli 2022 heeft afgerond. Dit is het eerste publiek-privatesamenwerkingsproject van de Verenigde Arabische Emiraten op het gebied van onderwijsinfrastructuur. Het is een baanbrekend project dat de weg vrijmaakt voor de privésector om deel te nemen aan de ontwikkeling van de sociale infrastructuur in het land.

Het publiek-privatesamenwerkingsproject werd door het Abu Dhabi Investment Office (ADIO), in samenwerking met het Abu Dhabi Department of Education and Knowledge (ADEK), toegekend aan het consortium BESIX - Plenary. Het omvat de financiering, het ontwerp, de aanbesteding, de bouw, de inbedrijfstelling en de exploitatie en het onderhoud gedurende 20 jaar van drie nieuwe ultramoderne schoolcampussen met een totale capaciteit van 5.360 leerlingen in Zayed City, Abu Dhabi.

De kredietverstrekkersgroep bestaat uit de financiële instellingen HSBC, Intesa Sanpaolo en The Norinchukin Bank. Zij verstrekken een senior schuldfinanciering met een lange looptijd.

Peter Lembrechts, General Manager, BESIX Middle East: “BESIX is bijzonder trots om met de regering van Abu Dhabi samen te werken aan de ontwikkeling en uitvoering van dit baanbrekende PPS-project. We bieden de klant gespecialiseerde expertise om het project van begin tot einde te ondersteunen, op het vlak van financiering, engineering, bouw en onderhoud op lange termijn. Met Plenary Group hebben we een partner van wereldklasse gevonden om dit project te ontwikkelen en uit te voeren. We kijken uit naar de volgende stappen en willen ADIO en ADEK, evenals de toonaangevende internationale financiële instellingen en adviseurs die ons steunen, bedanken voor hun vertrouwen en inzet om het succes van het project te garanderen.”
Paul Crowe, Chief Investment Officer, Plenary Group: “Dit is een belangrijke mijlpaal in de groeifase van onze activiteiten, en we zijn blij dat we kunnen samenwerken met BESIX, met wie we eerder al hebben samengewerkt in Australië, alsook met ADIO en ADEK om dit fantastische project te realiseren. De sterkte van onze ervaring in PPS-projecten in Azië-Pacific en Noord-Amerika heeft ons de kans geboden om onze vaardigheden te exporteren naar andere regio's waar een privaat-samenwerkingsmodel wordt gehanteerd. We prijzen de regering van Abu Dhabi voor haar indrukwekkende programma van infrastructuurontwikkeling en -investeringen en erkennen dat het gebruik van privékapitaal haar ambities zal ondersteunen om infrastructuur te leveren die van vitaal belang is voor de sociale en economische groei. Wij kijken uit naar de uitvoering van dit spannende project en naar toekomstige mogelijkheden in de regio.”

Wereldklasse schoolcampussen

De campussen streven twee belangrijke doelen na: academische uitmuntendheid en hoge milieuprestaties. Ze zullen beschikken over ultramoderne faciliteiten en apparatuur, die onderwijs van wereldklasse mogelijk maken.

De gebouwen worden ontworpen en gebouwd met hoge duurzaamheidsdoelstellingen, in overeenstemming met de Estidama Pearl 2-standaard. De gebouwen worden energiezuinig, met de nadruk op efficiënt gebruik en verbruik, en de partners zullen voorrang geven aan het gebruik van lokaal geproduceerde bouwmaterialen.

De drie nieuwe scholen in Zayed City strekken zich uit over een gebied van 4.900 ha dat zeven kilometer landinwaarts van Abu Dhabi Island ligt, tussen Mohamed Bin Zayed City en de internationale luchthaven van Abu Dhabi.

Verwacht wordt dat de bouw in 2022 van start zal gaan en in augustus 2024 voltooid zal zijn, zodat de scholen in september 2024 open kunnen gaan.


Over BESIX Group

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. De groep is actief sinds 1909 en realiseerde onder meer de Burj Khalifa in Dubai. In Abu Dhabi bouwt BESIX Group momenteel het Guggenheim Abu Dhabi-museum en was ze betrokken bij de bouw van iconische projecten zoals de Grote Moskee van Sjeik Zayed, het Emiratenpaleis, de Sjeik Zayed-brug en het themapark Ferrari World Abu Dhabi. De engineeringafdeling van de Groep stelt BESIX in staat om complexe en unieke projecten te ontwerpen, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten.
De Groep biedt haar klanten ook oplossingen op maat voor de financiering, de exploitatie en het onderhoud van hun projecten. Op dit vlak vervolledigen de campussen van de Zayed City Schools de groeiende portefeuille van BESIX van baanbrekende PPS-projecten in de Verenigde Arabische Emiraten. Daartoe behoren onder meer het Abu Dhabi ISTP2-afvalwaterzuiveringsstation, de Dubai Waste-to-Energy-centrale en de Ajman Sewerage-faciliteiten.
www.besix.com

Over Plenary Group

Plenary is een toonaangevende onafhankelijke langetermijninvesteerder, ontwikkelaar en beheerder van openbare infrastructuur, gespecialiseerd in publiek-private samenwerkingen. Het bedrijf heeft momenteel 76 activa onder beheer met een waarde van meer dan 38 miljard US dollar in Australië, Canada, de VS en nu ook in de VAE. Het bedrijf hanteert een holistische aanpak voor de oplevering van projecten, met aandacht voor financiering, ontwerp en bouw, commerciële ontwikkeling, asset management en exploitatie.
www.plenarygroup.com

Mediacontacten

BESIX Group
communication@besix.com

Chris Whitefield
Executive Director, Communications
Plenary Group
+61 418 530 806 | chris.whitefield@plenary.com