Expo Dubai 2020: BESIX zet vol in op de toekomst met de bouw van het Franse paviljoen

21 maart 2019

BESIX kwam als winnaar uit de bus van de aanbesteding uitgeschreven door de Franse overheid. Het gaat over de bouw van een prestigieus project: het Franse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling Dubai 2020

Op dinsdag 19 maart in Parijs onthulden Brune Poirson, staatssecretaris van Ecologische en Solidaire Transitie, en Erik Linquier, Commissaris-Generaal van het Franse paviljoen en voorzitter van COFREX, het Franse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling die vanaf 20 oktober 2020 gedurende zes maanden in Dubai plaatsvindt. BESIX kreeg de bouwopdracht toegewezen. Het is een nieuw iconisch project dat BESIX zal uitvoeren op het Expoterrein van het Emiraat, een van haar belangrijkste afzetmarkten.

Kort

  • BESIX kwam als winnaar uit de bus van de aanbesteding uitgeschreven door de Franse overheid. Dat werd op dinsdag 19 maart 2019 in Parijs bekendgemaakt. Het gaat over de bouw van een prestigieus project: het Franse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling Dubai 2020.
  • De Verenigde Arabische Emiraten vormen de tweede grootste markt van de groep, onmiddellijk na de Benelux-Frankrijk zone. BESIX heeft er een expertise van meer dan een halve eeuw opgebouwd.
  • Het Frankrijkpaviljoen, onder het specifieke thema "Lumière, Lumières", wordt een ode aan mobiliteit en verlichting met een spectaculaire ontplooiing van hoogtechnologische oplossingen. De ecologische transitie vormt de kern van het ontwerp van dit gebouw. Het Paviljoen zal dan ook zo goed als energie-autonoom zijn en het afvalwater wordt gerecycleerd.

Op dinsdag 19 maart, onthulden Brune Poirson en Erik Linquier op het Ministerie van Ecologische Transitie in Parijs de architectuur van het Franse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Dubai. Van 20 oktober 2020 tot 10 april 2021 verwachten de Verenigde Arabische Emiraten zo’n 25 miljoen bezoekers. Dit snelgroeiende land is de tweede belangrijkste afzetmarkt van BESIX Group. Het bedrijf bouwde er in het verleden onder andere de Burj Khalifa, met zijn 828 m de hoogste toren ter wereld. Het Franse paviljoen is een nieuw emblematisch gebouw dat de Groep op de site van Expo 2020 zal optrekken: een futuristisch paviljoen van 5.100 m² dat werd ontworpen rond het thema licht.

BESIX won de openbare aanbesteding voor de constructie van dit gebouw dat zich kenmerkt door hyperefficiënte water- en energiebeheer. Als enig Belgisch bedrijf betrokken bij dit project zal BESIX samenwerken met een Frans team bestaande uit de architectenbureaus Atelier du Prado en Celnikier & Grabli, het collectief “Immersive(s)”, OTE Ingénierie en Otelio, een Franse specialist in duurzame ontwikkeling. De bouw start in mei 2019 en zal 17 maanden duren.

BESIX is bijzonder verheugd met dit prestigieuze project.
We zijn al meer dan 50 jaar actief in de Verenigde Arabische Emiraten”, licht de CEO van BESIX Group, Rik Vandenberghe, toe. “Het is een grote eer om een van de mooiste paviljoenen te mogen bouwen op deze Wereldtentoonstelling waar de ecologisch duurzame gebouwen van morgen zullen verrijzen. De Franse top in architectuur zal ondersteund worden door de expertise van BESIX om de plannen uit te voeren.

Verdienstelijk ontwerp

Het Franse paviljoen brengt een hommage aan het licht. Het licht dat verwarmt. Het licht als gegevensoverbrenger. Maar ook de verlichting als filosofie. Een gebouw dat veel indrukken nalaat op de bezoeker en dat nieuwe uitvindingen en reflectie bevordert. Het aan BESIX toevertrouwde bouwproject wordt een technische krachttoer, met in het bijzonder een spectaculaire binnengevel van 1.800 m² en een terras dat een uniek panoramisch zicht biedt op het Expoterrein. Onder de veelkleurige zonnepannen op het dak, die als het ware een impressionistisch schilderij vormen, is het gebouw opgevat als een uitnodiging tot een wandeling in een met licht overgoten hoge ruimte tussen hemel en aarde, verfraaid met tuinen.

De architecten streefden 3 bio-klimatische doelstellingen na: zonne-energie opwekken, een super isolerende buitenschil ontwerpen en het gebruik van fossiele brandstoffen tot het absolute minimum beperken. Meer dan 80% van de verbruikte energie in het paviljoen zal worden opgewekt door de zon. Een speciale installatie zal de lucht in de binnenruimten op natuurlijke wijze verversen om maximaal te bezuinigen op energie. Een microzuiveringsstation zal het afvalwater recycleren, dat daarna naar het irrigatiesysteem en de toiletten wordt geleid. Het gebruik van drinkwater zal zo met 30% verminderd worden in een gebied waar water een heel kostbaar goed is.

Een van de technische bijzonderheden ten slotte is dat het gebouw makkelijk kan worden gedemonteerd en hergebruikt. De globale oplossing waarvoor de ontwerpers kozen, beperkt het materiaalgebruik en de koolstofvoetafdruk tot het absolute minimum.

Over BESIX

BESIX Group NV is niet alleen de grootste bouwgroep in België, maar ook een mondiale speler. Het in 1909 opgerichte BESIX heeft haar hoofdkantoor in Brussel en is actief in Europa, het Midden-Oosten, Oceanië, Afrika, Noord-Amerika en Azië. Tot haar bekendste realisaties behoren de Burj Khalifa in Dubai, alias de hoogste toren ter wereld, de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum op het plateau van de piramiden van Gizeh.

Een van de specialisaties van BESIX is de uitvoering van milieuprojecten. Zo heeft het bedrijf onder andere meegewerkt aan de bouw van Carpe Diem in de Parijse wijk La Défense. Dit is de eerste wolkenkrabber ter wereld die de dubbele milieucertificatie LEED Platinum en HQE in de wacht sleepte. Op dit ogenblik maakt BESIX deel uit van een joint venture die ‘s werelds eerste energie neutrale tunnel in Nederland bouwt. In West-Europa realiseert de groep via haar dochterondernemingen vooral passieve gebouwen van de nieuwste generatie. In het Midden-Oosten ten slotte bouwt, beheert en onderhoudt BESIX belangrijke voorzieningen van openbaar nut in de domeinen afvalrecycling en waterzuivering. De bouwgroep zal verschillende gebouwen optrekken op de site van de Wereldexpo 2020 in Dubai, waaronder de paviljoenen van België en Frankrijk.

Voor meer informatie: www.besix.com