BESIX realiseert nieuwe ultramoderne schoolcampussen in het kader van het PPS-programma van Abu Dhabi

25 mei 2022

Het Abu Dhabi Investment Office (ADIO) heeft, in samenwerking met het Abu Dhabi Department of Education and Knowledge (ADEK), het contract voor het Zayed City Schools publiek-private samenwerkingsproject (PPS) toegekend aan een consortium onder leiding van BESIX en Plenary Group. Vervolgens werd de commercial close hiervoor bereikt.

Het PPS-project voor de Zayed City Schools omvat het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de overdracht van drie nieuwe schoolcampussen met een totale capaciteit van 5.360 leerlingen in Abu Dhabi's Zayed City. Het is een pioniersproject dat vanaf het begin tot aan de gunning werd ontwikkeld in het kader van het nieuwe PPS-regelgevingskader van Abu Dhabi en zal de weg effenen voor een grotere deelname van de privésector aan de realisatie van openbare infrastructuren.

De Australische PPS-specialist Plenary Group heeft al een hele resem projecten over de hele wereld opgeleverd en realiseert nu ook voor het eerst een project in Abu Dhabi. Samen met de Belgische groep BESIX, die al sinds 1965 actief is in de VAE en grote infrastructuurprojecten zoals het Guggenheim Abu Dhabi heeft binnengehaald, heeft het consortium een innovatieve oplossing van wereldklasse voorgesteld voor de Zayed City-scholen van ADEK.

De onderwijsdiensten op elke campus zullen afzonderlijk worden verzorgd door een Chartered School Operator (CSO, erkende organisatie die een school openhoudt) uit de privésector, die zal worden geselecteerd in het kader van ADEK's CSO PPS-programma. Deze unieke, geïntegreerde publiek-private samenwerking zal de eerste verticaal geïntegreerde PPS-oplossing in het onderwijs van de MENA-regio zijn en zal de operationele efficiëntie maximaliseren door aanbieders van onderwijs- en bouwdiensten van hoog kaliber samen te brengen in één enkel PPS-projectkader.

Het ontwerp van de campussen voldoen aan de duurzaamheidseisen van Estidama en is aangepast aan de COVID-19-situatie dankzij een efficiënte ruimtelijke indeling en het gebruik ervan. De campussen zullen studenten toegang bieden tot hoogwaardige leeromgevingen en moderne faciliteiten, waardoor de aantrekkingskracht van Zayed City en Abu Dhabi wordt vergroot.

De aanbestedingsprocedure trok internationale ontwikkelaars en investeerders aan en is met succes afgesloten met de gunning van het contract en de daaropvolgende commercial close. De financial close is verwacht voor juli 2022, met de geplande startdatum voor de bouw van alle drie de campussen in september 2024.

KLIK HIER OM HET VOLLEDIGE PERSBERICHT VAN ADIO EN ADEK TE LEZEN