BESIX neemt deel aan de bouw van het Parc des Expositions in Abidjan, Ivoorkust

4 februari 2022

PFO Africa, het toonaangevende bouwbedrijf in Ivoorkust en de ontwerper en bouwer van het expositiecentrum van Abidjan (Parc des Expositions), heeft BESIX het contract toegekend voor de bouw van de structuur en dakbekleding van het Palais des Congrès. De werken werden in juni 2021 aangevat en omvatten het ontwerp, de productie, het transport en de installatie van een driedimensionale structuur van 37 meter hoog. BESIX is ook verantwoordelijk voor de ruwbouw en de installatie van het dak.

Het Palais des Congrès is een ambitieus bouwwerk ontworpen door architect Pierre Fakhoury. Het zal een oppervlakte van 12.000 m² en een capaciteit van 10.000 personen hebben. Er zullen handelsbeurzen, culturele en sportevenementen en internationale conferenties georganiseerd worden.

De bouw van het expositiecentrum van Abidjan maakt deel uit van het project Eco-Aérocité dat door het Ivoriaanse Ministerie van Handel en Industrie is ontwikkeld. Het doel van het complex, dat zich vlakbij de internationale luchthaven Félix Houphouët Boigny bevindt, is om er eersteklas economische activiteiten te organiseren die gemakkelijk toegankelijk zijn voor buitenlandse bezoekers. Naast het expositiecentrum zullen er in het Eco-Aérocité kantoren, hotels, winkels en woningen te vinden zijn. Er wordt gefocust op een bosrijke omgeving waarbij rekening gehouden wordt met de lokale flora.

Mathieu Dechamps, General Manager van BESIX International: “BESIX is zeer trots dat ze mag deelnemen aan de bouw van het expositiecentrum van Abidjan. Het project zal de centrale positie van Ivoorkust in West-Afrika verder versterken. Dit is ons derde project in het land dat door PFO Africa, het belangrijkste bouwbedrijf in Ivoorkust, geleid zal worden. Ik wil hen bedanken voor hun vertrouwen en de goede relatie die we de voorbije jaren hebben opgebouwd. Zo hebben we in het verleden al één van de grootste drinkwaterzuiveringsinstallaties van de regio gebouwd in La Mé. Die installatie zal het grote Abidjan van drinkwater voorzien. Verder zijn we onlangs in Abidjan begonnen aan de werken voor de F-toren, de hoogste toren van Afrika. Die werd, net zoals het expositiecentrum, door Pierre Fakhoury ontworpen. Nu kunnen we ook Palais des Congrès aan het lijstje toevoegen. Opnieuw kunnen we spreken over een uitzonderlijk project. We kijken uit naar het eindresultaat en zijn ervan overtuigd dat het aanzienlijk zal bijdragen aan de uitstraling van Ivoorkust.”

Over BESIX

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en 5 continenten in de bouwsector, vastgoedontwikkeling en concessies. Tot haar iconische realisaties behoort de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld in Dubai. Dankzij de engineeringafdeling van de groep is BESIX in staat om complexe en unieke projecten uit te voeren, vooral op technisch en milieuvlak.

Naast haar projecten in Ivoorkust, werkt BESIX op het Afrikaanse continent momenteel ook mee aan de bouw van het Grand Egyptian Museum (Egypte), het grootste museum ter wereld gewijd aan één enkele civilisatie, de Mohammed VI-toren (Marokko) en de waterkrachtcentrale Nachtigal (Kameroen), dat een derde van de elektriciteitsvoorziening van Kameroen zal produceren.