BESIX Group kondigt jaarresultaten 2022 aan: record orderboek en verbeterde rentabiliteit ondanks moeilijke economische context

26 april 2023

Brussel, 26 april 2023 - BESIX Group heeft haar financiële resultaten bekendgemaakt voor het volledige jaar dat werd afgesloten op 31 december 2022. Het bedrijf leverde een positief resultaat op de meeste belangrijke punten, waaruit blijkt dat het zich blijft richten op het leveren van duurzame resultaten en operationele uitmuntendheid. Dit geldt specifiek voor vastgoedontwikkeling, concessies en gespecialiseerde activiteiten, die een sterke winstgevendheid lieten optekenen. De aannemersactiviteiten langs hun kant bleven onderhevig aan beperkingen, die bovendien werden bemoeilijkt door de uitdagingen van de inflatie en de stijgende materiaal- en energieprijzen. In de toekomst zullen een aantal elementen een sleutelrol spelen in het behalen van constante prestaties: het nastreven van kwaliteitsprojecten, het doen groeien van activiteiten met terugkerende inkomsten en de onvermijdelijke invoering van eerlijke prijsherzieningsmechanismen in nieuwe contracten en compensatiemechanismen voor prijsescalatie in lopende contracten.

default
Grand Egyptian Museum, Cairo (Egyptisch Ministerie voor Oudheden)

Hoogtepunten

 • In 2022 boekte BESIX Group een omzet van 3,4 miljard euro, een van de hoogste van de afgelopen 20 jaar. Dit bevestigt enig herstel na de laatste jaren die vooral werden gekenmerkt door de coronapandemie, inflatie en verstoringen van de toeleveringsketen.
 • De Groep sluit het jaar af met een historisch record orderboek van 5,2 miljard euro (tegenover 4,8 miljard euro in 2021), met een gezonde geografische spreiding waaronder Europa (53 %), Australië (14 %), het Midden-Oosten (12 %) en de rest van de wereld, voornamelijk Afrika (21 %).
 • Wat Contracting betreft, heeft BESIX Group in 2022 op elk van haar markten contracten van wereldklasse ondertekend, waaronder de Tour Triangle in Parijs (Unibail-Rodamco-Westfield), de Nordhavn-tunnel in Kopenhagen (Deense Dienst voor Wegenbeheer Vejdirektoratet), het verkeersknooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam (Rijkswaterstaat), haveninfrastructuur in Navegantes, Brazilië (Terminal Investment Limited), het Zayed National Museum in Abu Dhabi (Ministerie van Cultuur en Toerisme), kademuren in de haven van Oxagon City (Saudi-Arabië), een biofarmaceutische fabriek voor geavanceerde fabricage in Melbourne (CSL Seqirus) en het Te Kaha-stadion in Nieuw-Zeeland (gemeente Christchurch).
 • Het segment Concessions & Assets blijft een groeiende bijdrage leveren aan de inkomsten van de Groep via publiek-private samenwerkingen die resultaten boven de doelstellingen opleveren. De hoogtepunten van 2022 zijn het DBFMO-contract toegekend aan het consortium BESIX-Indaver voor een zuiveringsslibverwerkingsinstallatie in Gent (Aquafin) en de commerciële en financiële afsluiting van het project Zayed City Schools voor een scholencampus met een capaciteit van meer dan 5.000 studenten in Abu Dhabi (Abu Dhabi Investment Office en Abu Dhabi Department of Education and Knowledge).
 • BESIX RED, de vastgoedontwikkelingstak van de groep, heeft een uiterst positief jaar achter de rug, dat ruim boven de doelstelling ligt. Het heeft belangrijke verwezenlijkingen en ontwikkelingen behaald in al haar markten over heel Europa. De hoogtepunten van 2022 zijn de verkoop van CSM Properties NV, dat de Sint-Michielswarande in Etterbeek (Brussel, België) bezit, aan de regering van de Verenigde Staten en de oplevering van Sluishuis, een iconisch en energieneutraal residentieel project in Amsterdam (Nederland).
 • Een aantal regionale en gespecialiseerde dochterondernemingen van BESIX Group in België behaalden uitstekende resultaten, met name technologiepartner op de infrastructuurmarkt BESIX Unitec (ex-Van den Berg) en Socogetra, leider in burgerlijke bouwkunde, spoorwegwerken en wegenbouw.
 • De Groep nam 1.000 nieuwe werknemers aan in 2022 en werd voor het vierde jaar op rij bekroond met de Top Employer Award.
 • BESIX in België en 11 van haar entiteiten bereikten het hoogste niveau op de CO2-prestatieladder, niveau 5. BESIX ontving ook de Ecovadis-duurzaamheidserkenning in de categorie ‘Goud’.
 • De balans van de Groep is gezond, met een solvabiliteitsratio van 22,8 %, boven het sectorgemiddelde. De nettoschuldpositie bedraagt 245 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van nieuwe vastgoedinvesteringen in de loop van het jaar. De nettokaspositie bedraagt 187,6 miljoen euro op het einde van het jaar (exclusief non-recourse schuld, IFRS-16-schuld en vastgoedschuld).
 • Ondanks de aanhoudende negatieve invloed van de stijgende materiaal- en energieprijzen realiseerde BESIX Group een aangepaste EBITDA van 129 miljoen euro, in lijn met vorig jaar. Het nettoresultaat van de Groep, na uitzonderlijke afschrijvingen en afschrijvingen op goodwill, bedraagt 40 miljoen euro, tegenover 27 miljoen euro in 2021.
 • De vooruitzichten voor 2023 zijn bemoedigend, met de start van enkele grote projecten en de oplevering van verscheidene emblematische projecten. Toch hebben de uitdagingen van de inflatie en de stijgende prijzen van materialen en energie, die reeds aanwezig waren na de coronapandemie en versterkt werden door de oorlog in Oekraïne, een macro-economische impact die zich uit in de bouwkosten en opleveringen. De invoering van duidelijke en transparante prijsherzieningssystemen in overeenstemming met de inflatie in nieuwe contracten en van compensatiemechanismen voor prijsescalatie in lopende contracten is daarom onvermijdelijk.
 • In de toekomst gaat het bedrijf zich concentreren op projecten met gezonde marges in de maritieme en civiele infrastructuur, en op speciale projecten waar BESIX door haar ervaring en bewezen resultaten het verschil maakt. Verdere diversificatie binnen het ecosysteem van de Groep (vastgoed, concessies, gespecialiseerde aannemerij) blijft hoog op de agenda staan.
Tour Triangle, Parijs (Unibail-Rodamco-Westfield)

Verklaringen van de uitvoerende Vicevoorzitter en Chief Executive Officer

"Ondanks de uitdagingen in 2022 hebben we deze turbulente tijden met succes doorstaan en hebben we een actieve rol gespeeld bij de stimulatie van de economische groei in de regio's waar we actief zijn. Dankzij onze expertise en ons vermogen om complexe uitdagingen aan te gaan, konden we deelnemen aan grote projecten, nieuwe contracten winnen en opmerkelijke projecten opleveren. Het succes van dit jaar kan worden toegeschreven aan onze diversificatiestrategie, die opnieuw relevant is gebleken. Onze concessies in het Midden-Oosten, gespecialiseerd in publiek-private samenwerkingen in water en afval, en onze West-Europese entiteiten voor infrastructuur en nutsvoorzieningen, alsook onze vastgoedontwikkelingstak, hebben uitzonderlijk goed gepresteerd. We blijven waakzaam voor de aanhoudende economische uitdagingen. We blijven ons richten op de uitbreiding van onze activiteiten met terugkerende inkomsten en op het nastreven van projecten van hoge kwaliteit, met gezonde marges en een evenwichtige risicospreiding, en die aansluiten bij onze diversificatiestrategie." - Pierre Sironval, Chief Executive Officer.
"We liggen op koers om genormaliseerde prestaties te behalen dankzij onze indrukwekkende orderportefeuille die gevuld is met hoogkwalitatieve projecten. Dankzij onze sterke balans en kasreserves bevinden we ons in een gunstige positie om onze klanten en gemeenschappen een uitzonderlijke dienstverlening te blijven bieden. Onze strategie blijft gericht op diversificatie, met als belangrijkste activiteit aannemerij en de nevenactiviteiten die een positieve bijdrage leveren aan onze inkomstenstroom, met name op het gebied van concessies, vastgoed of exploitatie en onderhoud. Namens de raad van bestuur wil ik de leden van het management bedanken voor hun leiderschap en ons onwrikbare vertrouwen uitspreken in al onze medewerkers wereldwijd." - Johan Beerlandt, uitvoerend Vicevoorzitter.
Johan Beerlandt, uitvoerend Vicevoorzitter, en Pierre Sironval, CEO

Contracting

Contracting (aannemerij, n.v.d.r.), wat de hoofdactiviteit van BESIX Group blijft, werd gekenmerkt door de oplevering van prachtige projecten in alle markten van de groep. De bouwactiviteiten van BESIX en haar aannemersbedrijven overal ter wereld genereerden 3.116 miljoen euro aan omzet. Als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden woog het segment Contracting negatief op de globale resultaten van de groep.

Europa

In 2022 werden in België talrijke indrukwekkende projecten voltooid, zoals het nieuwe politiekantoor in Antwerpen, een groot spoorwegproject in Diepenbeek dat door BESIX en BESIX Infra werd gebouwd en de renovatie van de langste wegtunnel van België, de 2.600 meter lange Annie Cordytunnel, waar nu een onderhoudscontract van 25 jaar op volgt. Tot de mobiliteitsprojecten behoren ook een nieuwe fietsenstalling in Leuven met 4.000 fietsparkeerplaatsen en een fietssnelweg die Brussel met Leuven verbindt. Tot slot voltooide BESIX voor Befimmo drie kantoor- en woongebouwen in de ecowijk Paradis Express in Luik. Het Oosterweelproject, het grootste infrastructuur- en stadsontwikkelingsproject van België, vordert gestaag, en dat voornamelijk in het bouwdok van Zeebrugge waar de tunnelelementen voor de toekomstige Scheldetunnel worden gebouwd. Bovendien bereikte de vernieuwing van de Henneaubrug op de Brusselse ring een belangrijke mijlpaal met de installatie van de eerste van twee nieuwe stalen bruggen van 800 ton.

Bouwdok Scheldetunnel voor Oosterweel, Zeebrugge (Lantis)

In Frankrijk leverde BESIX het vlaggenschipproject Nice Airport Promenade op in de nieuwe zakenwijk van de stad, tegenover Terminal 1 van de luchthaven. BESIX voltooide ook een hoogwaardig medisch centrum van 28.000 m² in het hart van Neuilly-sur-Seine. De Deloitte University EMEA-campus, gelegen ten westen van Parijs, nadert zijn oplevering. Het station Saint-Denis Pleyel, dat deel uitmaakt van het openbaarvervoerproject Grand Paris Express in de agglomeratie, kende in 2022 een ongekende activiteit met ondergrondse en bovengrondse werkzaamheden in volle gang. Het project Tour Triangle, eveneens in Parijs, vordert gestaag met de uitvoering van alle funderingswerkzaamheden.

BESIX leverde ook uitstekende projecten op in Nederland, waaronder het duurzame en iconische residentiële Sluishuis in Amsterdam en de Grotius-torens in het centrum van Den Haag. BESIX zette de grote weg-, tunnel- en brugwerken verder voor het A16-project ten noorden van Rotterdam. Onze onderneming maakt deel uit van het consortium De Groene Boog, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, financiering en het onderhoud gedurende 20 jaar van deze nieuwe snelweg. In Amsterdam boekte BESIX ook sterke vooruitgang op het Mediavaert-project, het nieuwe hoofdkantoor van DPG Media in Nederland. Dit duurzame gebouw wordt een van 's werelds grootste gebouwen met een hybride houtstructuur.

In het Groothertogdom Luxemburg voltooiden BESIX en dochteronderneming LuxTP begin 2023 het adembenemende kantoorgebouw ICÔNE van Foster + Partners in Belval, terwijl in Italië de werkzaamheden aan het infrastructuurproject Strada statale 318 in Valfabbrica in 2022 goed vorderden. De vier graaffronten van de twee tunnels werden geopend en er werd meer dan 300 meter gegraven voor de Casacastaldatunnel en ongeveer 100 meter voor de Picchiarellatunnel.

ICÔNE, Belval (BESIX RED)

Midden-Oosten

In 2022 leverde BESIX de Infinity Bridge op aan de Road & Transport Authority van Dubai en het Deep Tunnel Storm Water System aan de gemeente Dubai. Deze 10 kilometer lange tunnel met een diameter van 11 meter, die tot 45 meter onder de grond ligt, vormt de afvoer voor 40 % van het stedelijke gebied van Dubai. Onze onderneming boekte ook grote vooruitgang in Abu Dhabi met twee prachtige museumprojecten die deel uitmaken van de ontwikkelingsstrategie van het emiraat als cultureel epicentrum: het Sheikh Zayed National Museum en het Guggenheim Museum. In Dubai werd het einde van het jaar gevierd met de oplevering van het Atlantis The Royal Hotel & Residences, een megaproject van 43 verdiepingen en 387.097 m². Bovendien bereikten de BESIX-teams de finale hoogte van de Dubai Uptown Tower op 340 meter.

BESIX verstevigde haar positie als duurzame energiespeler in de regio door de succesvolle ingebruikname van het Ajman Sludge-to-Energy-project, een slibverwerkingsinstallatie die tot 2,4 MW opwekt. Bovendien zette het Waste-to-Energy-project, een afvalverwerkingsinstallatie in Dubai, zijn gestage vooruitgang verder en bereikte het project een voltooiingsgraad van 85 %. Het doel nu is om de eerste verbranding op te wekken door de exploitatie op twee lijnen te kunnen starten in het voorjaar van 2023.

Zayed National Museum, Abu Dhabi (Abu Dhabi Department of
Culture and Tourism)

Australië & Nieuw-Zeeland

De grote bouwwerkzaamheden aan het Te Kaha-stadion in Christchurch (Nieuw-Zeeland) gingen in 2022 van start. De risico’s konden hier dankzij het samenwerkingsmodel dat met de stad is opgezet vooraf op correcte wijze onder de betrokken partijen verdeeld worden. Een nauwe samenwerking met de stadsautoriteiten was ook essentieel bij de brug Kangaroo Point Green Bridge in Brisbane waar er zo alternatieve oplossingen gevonden werden voor de beginfase van het project; alsook in Sydney, waar het projectteam actief op het metrostation Barangaroo innovatieve oplossingen ontwikkelde voor de klant, inclusief versnellingsmaatregelen, om ervoor te zorgen dat het project eerder werd opgeleverd dan voorzien in de eerste fases. Bovendien boekte BESIX Watpac sterke vooruitgang bij de oplevering van de herontwikkeling van het GPO Hotel in Adelaide. Ten slotte ging helemaal aan het eind van het jaar in Victoria de bouw van het Garden Drive Microsoft Data Centre van start.

Te Kaha Stadium concrete pour
Te Kaha stadion, Christchurch (gemeente Christchurch)

Internationaal

Het scheepvaartkanaal Vistula Spit in Polen, dat de Oostzee verbindt met de haven van Elbag, werd aan het eind van de zomer met succes aan de opdrachtgever opgeleverd. De werkzaamheden aan het nieuwe centrale station van Rail Baltica in Riga (Letland) vorderen goed en de eerste fase zal naar verwachting eind 2023 zijn voltooid.

Het Grand Egyptian Museum nadert zijn oplevering, terwijl in Marokko de prestigieuze Mohammed VI-toren zijn hoogtepunt heeft bereikt op 250 meter hoogte.

BESIX werkt ook aan de F Tower, een hoogbouw in Ivoorkust in de wijk Plateau in het hart van Abidjan. Twee andere projecten in dezelfde stad vorderden in 2022 gestaag en zullen in 2023 worden opgeleverd: het iconische 'Parc des Expositions' en de tunnel onder de rotonde van het stadhuis van Abobo, een onderdeel van een grote weginfrastructuur die de bereikbaarheid van de agglomeratie van Abidjan drastisch zal verbeteren.

Ook de waterkrachtdam en -centrale van Nachtigal in Kameroen boekte het hele jaar door indrukwekkende vorderingen en de opdrachtgever NHPC (met EDF en de regering van Kameroen als belangrijke aandeelhouders) verwacht de eerste MW voor eind 2023 aan het Kameroense energienet te kunnen leveren.

Scheepvaartkanaal Vistula Spit, Polen (maritiem bureau van Gdynia)

Regionale & gespecialiseerde aannemers

De regionale en gespecialiseerde dochterondernemingen van BESIX Group droegen ongeveer 1,2 miljard euro, of 35 %, bij aan de inkomsten van de Groep.

Enkele hoogtepunten van deze Belgische en Luxemburgse dochterondernemingen zijn:

De werken van Wust aan het Instituut Albert II van het universitaire ziekenhuis Saint-Luc in Brussel werden in juni 2022 ingehuldigd in aanwezigheid van Koning Albert II zelf. Wust leverde diezelfde zomer ook een nieuwe tribune op voor het circuit van Spa-Francorchamps, terwijl LuxTP, in samenwerking met BESIX, het emblematische ICÔNE-gebouw in Belval, Luxemburg, opleverde. Vanhout leverde het Louise Marie-woonproject op, een nieuw, monumentaal gebouw met prachtige glaspartijen in Antwerpen. Jacques Delens heeft dan weer vooruitgang geboekt op het project Petite Senne in het hart van Brussel, met de aanleg van een nieuwe openbare ruimte en de bouw van een crèche voor 72 kinderen.

Tribune Spa-Francorchamps, Stavelot (België)

In maart 2022 sloegen Van den Berg en Agidens Infra Automation de handen in elkaar, en doopten ze hun samenwerking om tot BESIX Unitec. Daarnaast ging het grote 'Fiber To The Home'-project van start, d.w.z. de aanleg van glasvezelverbindingen in privéwoningen, in opdracht van grote telecomexploitanten in België. In 2022 werkte BESIX Infra aan verschillende complexe binnenstedelijke projecten waarbij in verschillende delen van het land nieuwe rioleringssystemen in meerdere fases werden aangelegd, met veel aandacht voor hinderbeperking. Socogetra was betrokken bij grote projecten voor de herinrichting van autosnelwegen en bij uiterst complexe en uitgebreide spoorwegactiviteiten. De hoogtepunten van Franki Foundations in 2022 waren de heiwerken voor het project Tour Triangle in Parijs en een belangrijk nieuw contract voor INEOS in de haven van Antwerpen.

Op financieel vlak blijven BESIX Unitec, Socogetra, BESIX Infra en LuxTP op het goede spoor van de voorbije jaren. De entiteiten die de voorbije jaren ondermaats presteerden, vertonen duidelijke tekenen van herstel.

Fiber To The Home, België

Vastgoedontwikkeling

Ondanks het uitdagende en onzekere bedrijfsklimaat sluit BESIX RED 2022 af met ongekende financiële resultaten. De vastgoedontwikkelaar boekt een omzet van 191,5 miljoen euro, een rendement op eigen vermogen van 47,2 % en een gediversifieerde pijplijn van 33 projecten in ontwikkeling in 19 steden in heel Europa.

Sluishuis, Amsterdam (gemeente Amsterdam)

2022 werd gekenmerkt door belangrijke resultaten in heel Europa, waaronder:

 • Belangrijkste transacties: de verkoop van CSM Properties NV, die de site van de Sint-Michielswarande in Etterbeek (Brussel) bezit, aan de regering van de Verenigde Staten, samen met partner Immobel, en de verkoop van 100 % van de aandelen van B-9 S.A., eigenaar van het ICÔNE-kantoorgebouw in Belval (Luxemburg), aan AG Real Estate, namens haar moedermaatschappij AG Insurance.
 • Strategische en impactvolle nieuwe projecten: in Brussel (België) met projecten Souverain 360 en The Lighthouse, in Gent (België) met project Securex, in Den Haag (Nederland) met project Kijkduin en in Strassen (Luxemburg).
 • Internationale erkenning: Sluishuis, het iconische energieneutrale woongebouw van 39.500 m² aan het IJmeer in Amsterdam won in maart 2023 de prestigieuze MIPIM Award voor beste residentiële project (Best Residential Project).
 • Vooruitgang bij de ontwikkeling van programma's voor de invoering van vergunningen voor belangrijke projecten zoals: Matisse (Evere, Brussel, België), Le Côté Verre (Namen, België), PURE (Rijsel, Frankrijk) en Parque Oriente (Lissabon, Portugal).
 • ESG-strategie: de ontwikkelaar werkt haar ESG-strategie verder uit met concrete en meetbare KPI's. Er werd een speciale duurzaamheidsadviseur aangesteld om alle vastgoedactiviteiten te begeleiden.
MIPIM Awards 2023, Cannes

Concessions & Assets

In 2022 bleven de concessieactiviteiten van de Groep stabiele kasstromen op lange termijn genereren uit hoogwaardige infrastructuuractiva.

In Europa bereikte de bouw van het Post X LPA-politiekantoorproject in Antwerpen in 2022 haar eindfase. BESIX stond in voor de financiering, het ontwerp en de bouw van het gebouw, dat in de lente van 2023 werd opgeleverd. BESIX is verantwoordelijk voor het onderhoud ervan gedurende een periode van 25 jaar.

BESIX won ook haar eerste milieu-PPS-project in Europa: een contract voor het ontwerp, de bouw, financiering, exploitatie en het onderhoud van een grote zuiveringsslibverwerkingsinstallatie voor Aquafin in Gent, in samenwerking met Indaver.

In het Midden-Oosten vordert de bouw van het Waste-to-Energy-project in Warsan, Dubai goed. De eerste verbranding is gepland voor de zomer van 2023. In Abu Dhabi kreeg het consortium van BESIX met Plenary Group het PPS-project Zayed City Schools toegewezen, dat de financiering, het ontwerp, de procurement, bouw, ingebruikname, de exploitatie en het onderhoud gedurende 20 jaar omvat van drie nieuwe, ultramoderne schoolcampussen met een totale capaciteit van 5.360 leerlingen, die in het schooljaar 2024-2025 moeten opengaan. In de regio bleef BESIX deelnemen aan aanbestedingen en voorbereidingen treffen voor meerdere PPS-projecten in Dubai en Abu Dhabi, alsook in Saoedi-Arabië en Bahrein.

Voor de horecazaken in België, Polen en Zwitserland waarin BESIX medeontwikkelaar en investeerder is, werd in 2022 de bezettingsgraad en financiële prestaties teruggebracht tot het niveau van voor de coronapandemie. Alle activa leveren weer aanzienlijk bij tot de kasstroom en de lokale managementteams hebben voor de komende jaren ambitieuze doelstellingen vastgelegd.

ESG

Als internationale multidisciplinaire groep is BESIX er zich ten volle van bewust dat ze een verantwoordelijkheid heeft tegenover haar klanten, werknemers en de gemeenschappen waarin ze actief is. De Groep is vastbesloten actief bij te dragen tot de overgang naar een koolstofarme samenleving, wat ambitieuze maatregelen vereist in het interne beleid, de toeleveringsketen en het dienstenaanbod, en dat zowel op het gebied van ontwerp, bouw als langetermijnbeheer. Op die manier kan het bedrijf de duurzaamheid van zowel de projecten van klanten als zijn eigen vastgoedontwikkelings- en concessieprojecten verbeteren. Het Citizenship & Sustainability-charter van BESIX Group dient als referentie om de doelstellingen op het vlak van burgerschap en duurzaamheid van de Groep te bepalen en om haar verwezenlijkingen te beoordelen. Het kan hier geraadpleegd worden.

In 2022 werden verschillende verbintenissen ondertekend, zoals de ondertekening van het betonakkoord in België of van het Global Compact van de VN door BESIX Watpac in Australië. De voortgezette investering in aug·e en BuildUp toont ook aan dat BESIX zich engageert om beheerste risico's te nemen door te investeren in duurzame oplossingen.

Het jaar 2022 werd ook gekenmerkt door de certificering op niveau 5, de hoogste score, op de CO2-prestatieladder voor BESIX en 11 van haar entiteiten in België, Nederland and Frankrijk. Deze certificering bewijst de inzet en het vermogen van de groep om haar CO2-uitstoot te verminderen.

In 2022 heeft de EcoVadis-duurzaamheidserkenning aan BESIX een gouden medaille uitgereikt. Ecovadis is een evaluatietool die de milieu- en sociale prestaties van een bedrijf beoordeelt op basis van criteria zoals milieu-impact, arbeidsomstandigheden, eerlijke bedrijfspraktijken en duurzame aankoop.

BESIX heeft ook de geleidelijke elektrificatie van haar vloot voortgezet. Het bedrijf investeerde in 2022 in een 100 % elektrische telescopische rupskraan. Met een draagvermogen tot 50 ton en een reikwijdte tot 43 meter kan deze emissievrije kraan 10 uur lang werken zonder opgeladen te moeten worden.

Ook op het vlak van decarbonisatie werd een vier weken durende test uitgevoerd waarbij een van de grootste torenkranen van BESIX' vloot door groene waterstof werd aangedreven. Op basis van deze test zal verder worden gezocht naar oplossingen om de CO2-uitstoot van haar bouwplaatsen te verminderen.

People

BESIX blijft zich inzetten voor de gezondheid en veiligheid van haar werknemers en stakeholders, met een sterke focus op People- & veiligheidsinitiatieven.

In 2022 werden de belangrijkste veiligheidsprincipes van BESIX verder gepromoot: aan het einde van het jaar waren er in totaal 452 veiligheidsambassadeurs actief. Dit is het grootste aantal sinds het begin van het initiatief. Daarnaast werden 3.870 safety walkabouts of veiligheidsrondgangen georganiseerd, die tot doel hebben het veiligheidsbewustzijn van alle projectmedewerkers en onderaannemers te vergroten. Om deze cijfers kracht bij te zetten en de QHSE-prestaties van het bedrijf verder te verbeteren, introduceerde BESIX in 2022 een nieuwe digitale oplossing, OASIS genaamd, die het beheer van alle QHSE-gerelateerde processen en risico's voor haar personeel vergemakkelijkt.

BESIX Group was ook bijzonder trots te horen en te lezen dat vertegenwoordigers van de BWI, vakbonden en ngo's de Groep in de media noemden als het voorbeeld bij uitstek in het Midden-Oosten op het vlak van het respecteren en bevorderen van de rechten van migrerende werknemers. BESIX handhaaft een strikt en hoogstaand veiligheidsbeleid op al haar bouwplaatsen over de hele wereld, en dus ook in het Midden-Oosten. Dit werd ook algemeen erkend, met name door de BWI, waarvan de secretaris-generaal onlangs in de Belgische media verklaarde dat het veiligheidsbeleid van BESIX in het Midden-Oosten gelijk is aan dat in West-Europa.

Gezondheid en veiligheid op het werk zijn een prioriteit in het beleid van BESIX Group in elk van de landen waar ze actief is. Daarom heeft BESIX de Verklaring voor een veilige en gezonde werkplek getekend en heeft ze in 2022 actief de erkenning van gezondheid en veiligheid op het werk als een fundamenteel recht door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) ondersteund.

Het wereldkampioenschap voetbal in november en december 2022 in Qatar vormde voor BESIX Group de kans om haar engagement nogmaals kracht bij te zetten en het welzijn en de veiligheid van migrerende werknemers verder te beschermen en promoten. Dat doet ze door strenge normen toe te passen, die gelijkaardig zijn aan die in België, en door partners en onderaannemers aan te zetten hetzelfde te doen.

De kaderovereenkomst tussen BESIX Group en de Building and Wood Workers’ International (BWI) is een onafhankelijk mechanisme om de mensenrechtenpraktijken van BESIX Group op te volgen. Daarbij heeft de BWI vrije toegang tot de bouwplaatsen en accommodatie voor migrerende werknemers. In deze context organiseert de BWI onafhankelijke missies om er daadwerkelijk op toe te zien dat BESIX Group de regels naleeft en inspanningen levert op het vlak van gezondheid en veiligheid op het werk.

Met 86 nationaliteiten die in 2022 in 25 verschillende landen verdeeld over vijf continenten werken, staat diversiteit centraal in het DNA van BESIX Group. In deze context heeft het bedrijf het boek Together gepubliceerd, waarin meer dan 100 leden van het bedrijf, die verenigd zijn in hun passie en trots, elk vanuit hun eigen perspectief en identiteit die hen echt uniek maakt, hun ervaringen delen.

In 2022 nam BESIX Group 1.047 nieuwe werknemers in dienst en telde het wereldwijd 12.063 werknemers. De Groep werd ook voor het vierde opeenvolgende jaar erkend als Top Employer in België.

Certificaat Top Employer Belgium voor het vierde jaar op rij

Engineering

BESIX Engineering, het meer dan 150 ingenieurs sterke interne ontwerpbureau, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geavanceerde oplossingen om o.a. de milieuprestaties van bouwprojecten te verbeteren. De duurzaamheidsexperts van BESIX werken samen met de ontwerpteams om ervoor te zorgen dat projecten hoge milieucertificaten en -labels behalen, zoals BREEAM, LEED, HQE, PassiefBouwen, Ecoconstruction, Cradle-to-Cradle, Zero-Energy, enz.

Tijdens het ontwerpproces legt BESIX sterk de nadruk op het niveau van de CO2-uitstoot en erkent het bedrijf dat dit een kritieke factor is die moet worden geëvalueerd in de milieu-impact van elk project. Het ontwerpteam wil de koolstofvoetafdruk van elk project minimaliseren door de CO2-uitstoot gedurende de hele levenscyclus te verminderen. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van materialen met een lage koolstofinhoud, door de energie-efficiëntie te verbeteren, hernieuwbare energiebronnen te gebruiken en activa te ontwerpen met het oog op demontage, aanpasbaarheid en recycling.

Ten slotte is BESIX actief in verschillende onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatieven, met name in samenwerking met academische instellingen en leveranciers, waarbij verschillende methoden en materialen worden getest om de circulariteit van materialen te bevorderen en de milieu-impact van beton te verminderen. Eind 2022 was de BESIX-entiteit Vanhout de eerste aannemer in België die Carbstone-bouwstenen gebruikte voor de renovatie van een kantoorgebouw in Mechelen. Deze circulaire bouwstenen zijn een toekomstgericht alternatief voor klassieke betonstenen.

Circulaire Carbstone-bouwstenen als alternatief voor klassieke bouwstenen

Technologie

Innovatie bleef een belangrijk thema voor BESIX in 2022. Het bedrijf investeerde in nieuwe technologieën en digitale oplossingen om de voortrekker van de sector te blijven. BESIX investeert momenteel in zeven start-ups via haar PropTech-portefeuille. De start-ups zijn actief in domeinen zoals asset management, offsite construction, digitalisering, energie-efficiëntie en flexibiliteit, circulariteit en duurzaamheid.

Een voorbeeld is BuildUp, een Belgische start-up waarin BESIX en Vanhout een aandeel van 40 % hebben. BuildUp is een pionier in offsite construction in België en Frankrijk en is gespecialiseerd in zowel nieuwbouw als energetische renovatie van bestaande gebouwen, de zogenaamde retrofitting. Onlangs heeft BuildUp deelgenomen aan twee grootschalige renovaties waarbij in een recordtempo 192 bewoonde sociale woningen in Noord-Frankrijk (Roubaix en Wattrelos) getransformeerd werden. Nadat de gevels en daken op een externe locatie waren geproduceerd, werden de huizen in slechts 24 uur gerenoveerd. Door toevoeging van zonnepanelen en warmtepompenwerden alle huizen volledig energieneutraal gemaakt.

Een ander voorbeeld is aug·e, waar BESIX en Proximus (de Belgische leverancier van digitale diensten en communicatie) hun krachten hebben gebundeld om een softwareplatform voor slimme energie te ontwikkelen met de ambitie om miljoenen mensen te helpen energie-efficiënter te worden. Door gegevens over het gebouw, goedkope prijzen op de energiemarkt, weersvoorspellingen, aangesloten elektrische voertuigen, etc. te combineren met algoritmen van kunstmatige intelligentie, maakt aug·e het al vele Belgische en Nederlandse energieverbruikers en -producenten comfortabeler dankzij een lagere energiefactuur.

Tegen de zomer van 2023 zal het bedrijf zich verzekeren van een deelname aan een Europees PropTech VC-fonds om snel geavanceerde oplossingen te kunnen identificeren en BESIX in staat te stellen toekomstgerichte, innovatieve en duurzame oplossingen aan te bieden aan klanten en partners.

BuildUp

Vooruitzichten

Het jaar 2023 biedt veelbelovende vooruitzichten voor BESIX over de hele wereld, aangezien grote projecten van start zullen gaan en verschillende belangrijke projecten hun voltooiing naderen. De diversiteit en kwaliteit van het orderboek van BESIX Group zijn veelbelovend voor de komende jaren, aangezien het een recordniveau van 5,2 miljard euro heeft bereikt.

De sector blijft echter worstelen met de uitdagingen als gevolg van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Deze factoren hebben bijgedragen tot inflatiedruk en stijgende materiaal- en energieprijzen, die de bouwsector op macro-economisch niveau hebben beïnvloed.

Gezien het huidige scenario is het absoluut noodzakelijk dat de bouwsector op deze uitdagingen reageert door aan te dringen op evenwichtige contractvoorwaarden en door duidelijke en transparante prijsherzieningsformules in te voeren in nieuwe contracten, alsook compensatiemechanismen voor prijsescalatie te voorzien in lopende contracten, die zijn afgestemd op de inflatie.

Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de sector financieel levensvatbaar blijft en projecten van hoge kwaliteit blijft leveren, rekening houdend met de gestegen kosten van materialen en energie.

In de toekomst zal de onderneming zich richten op kwaliteitsprojecten in de maritieme en civiele infrastructuursector, terwijl het haar gediversifieerde activiteiten met terugkerende inkomsten binnen haar ecosysteem zal uitbreiden en haar regionale, gespecialiseerde activiteiten verder zal verankeren.

"We hebben vertrouwen in ons vermogen om op lange termijn duurzame groei en waardecreatie voor onze stakeholders te realiseren", aldus Pierre Sironval. "We blijven ons richten op het leveren van kwaliteitsvolle resultaten voor onze klanten, terwijl we verantwoorde bedrijfspraktijken bevorderen en innovatie in al onze activiteiten stimuleren."

In 2023 wordt de vastgoedontwikkelingstak BESIX RED 35 jaar, terwijl de Australische entiteit BESIX Watpac 40 jaar bestaat, de Luxemburgse entiteit LuxTP 50 jaar wordt en de gespecialiseerde entiteit Socogetra 75 kaarsjes mag uitblazen. In al die decennia heeft BESIX Group een blijvende bijdrage geleverd aan de gemeenschappen waarin ze actief is door scholen, ziekenhuizen, spoorwegen, bruggen, waterzuiveringsinstallaties, musea en andere belangrijke infrastructuren en gebouwen te bouwen. Deze belangrijke jubilea zijn een bewijs van de robuuste en duurzame organisatiestructuur van de Groep, wat een goed teken is voor het verdere succes van haar activiteiten.