BESIX bundelt krachten met Brusselse architecten voor de Architectuurbiënnale in Venetië

BESIX bundelt krachten met Brusselse architecten voor de Architectuurbiënnale in Venetië

Donderdag 23 juni 2016 — Eén jaar na het opleveren van het Belgische paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Milaan, keert BESIX terug naar Italië. Aanleiding is de 15e Internationale Architectuurbiënnale in Venetië, zeg maar de internationale hoogmis van de hedendaagse architectuur. 
 

Hedendaagse stedelijke concepten in de drijvende stad

BESIX speelt dit keer vooral een ondersteunende rol in de Belgische inzending. De Brusselse tak van Organization for Permanent Modernity (ORG), een architectenbureau dat vorm geeft aan stedelijke projecten, ontwierp de Belgische installatie die de naam ‘Monument for an Open Society’ meekreeg. BESIX verleende haar steun aan dit project door in te staan voor de opbouw ervan.

Feestelijke opening in aanwezigheid van Sven Gatz en Alexander D’Hooghe

De officiële inhuldiging van de Belgische inzending op 26 mei werd bijgewoond door de Vlaamse Minister van Cultuur Sven Gatz, de Voorzitter van het Vlaamse Architectuurinstituut Wivina De Meester en door Alexander D’Hooghe, hoogleraar aan het MIT Center for Advanced Urbanism én medeoprichter van de Organization for Permanent Modernity. Alexander D’Hooghe werd recent ook aangesteld door de Vlaamse Overheid als intendant voor de overkapping van de Antwerpse Ring. Voor BESIX woonden Jean Polet, General Manager Business Unit Europe en Gunter Egghe, Commercial Manager BESIX Vlaanderen, de plechtigheid bij.

Samenwerken met architecten voor een beter eindresultaat

Dit gezamenlijk project is illustratief voor de hechte samenwerking met de architect die BESIX als aannemer nastreeft. BESIX is namelijk een voorstander van de ‘bouwteam’ formule, waarbij bouwheer, aannemer en architect in constante dialoog zijn met elkaar en dit al van in de voorbereidende fase van een bouwwerk.  Iedere partij kan zo haar eigen expertise, of het nu gaat om de meest recente inzichten in exploitatie, uitvoeringstechnieken, materiaalkeuzes of kostencalculatie, rechtstreeks inbrengen, om te komen tot een optimaal en vlot uitvoerbaar ontwerp. Via haar in-house engineering afdeling begrijpt BESIX de taal van de architect en kan ze naadloos in deze formule instappen.

Jean Polet, General Manager Business Unit Europe bij BESIX, zegt daarover: “In een tijdperk waarin de sector verschillende manieren zoekt om verspilling tegen te gaan, kosten te beperken, productiviteit te verbeteren en positieve resultaten te behalen voor de klant, is het van vitaal belang dat architecten en aannemers, maar ook ingenieurs en onderaannemers, samenwerken. Alle partijen zoeken samen naar optimale oplossingen in plaats van uit te gaan van wederzijdse controle en wantrouwen.“

Win tickets voor de Biënnale!

De 15e Internationale Architectuurbiënnale, georganiseerd door La Biennale di Venezia met voorzitter Paolo Baratta, draagt de titel ‘Reporting from the Front’. De curator van de editie is Alejandro Aravena. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 27 november 2016 in de Giardini en het Arsenaal.

BESIX geeft gratis duo tickets weg aan de eerste vijf lezers die een mail sturen met hun contactgegevens naar communication@besix.com! Wees er dus zeker snel bij!

Over ‘Monument for an Open Society’ door ORG: een hedendaagse, stedelijke hal

Langs de hoofdscheepswerf van het Arsenaal presenteert ORG een fysieke ervaring van hun type architectuur: maquettes en geluidsinstallaties staan er opgesteld onder een levensgrote betonnen zuilengalerij. Het is een stukje Anderlecht, tijdelijk opgetrokken in de Venetiaanse lagune.

De inzending vond haar inspiratie in het Masterplan voor Abattoir 2020. In dit plan werd een stedelijke en architecturale strategie uitgetekend voor de herontwikkeling van de industriële Slachthuizensite in Anderlecht tot een gemengde stedelijke omgeving. ORG neemt al acht jaar het voortouw in het ontwerpen en begeleiden van de herontwikkeling van het district, en dit onder leiding van architect Luc Peeters. Het eerste voltooide gebouw op de site, een nieuwe markthal met de naam ‘Foodmet’, werd in juni 2015 opgeleverd door Jacques Delens, een regionale bouwonderneming binnen de BESIX groep. Deze multifunctionele markthal werd gebouwd in een consistente architecturale stijl: met grote panelen uit prefabbeton, door de ontwerpers ‘platonische panelen’ genoemd.