BESIX bouwt en exploiteert eerste installatie voor brandstof uit afval in VAE

19 oktober 2018

Het ministerie van Klimaatverandering en Milieu heeft een concessieovereenkomst ondertekend met de aandeelhouders van Emirates RDF Company om een installatie voor brandstof uit afval (“Refuse Derived Fuel” of RDF) te bouwen en te exploiteren in het Emiraat Umm Al Quwain.

Emirates RDF Company is een joint venture die bestaat uit de vestiging van BESIX in de VAE, de in Ajman gevestigde holding Tech Group Eco Single Owner en het bedrijf Griffin Refineries uit Finland. Het project is een publiek-private samenwerking en wordt mee gefinancierd door het Ministerie van Presidentiële Zaken.

De RDF-installatie zal per dag 1.000 ton huishoudelijk afval verwerken, afkomstig uit de emiraten Ajman en Umm Al Quwain. De kosten voor de bouw worden geraamd op ongeveer 40 miljoen US dollar, en de installatie zal het afval van 550.000 bewoners van de twee emiraten omzetten in alternatieve energie. Het eindproduct, Refuse Derived Fuel (RDF) genoemd, wordt een belangrijke energiebron in cementfabrieken. Het zal er gedeeltelijk de traditionele gas of kolen vervangen. Met dit project wordt ongeveer 90% van het huishoudelijk afval weggehouden van de stortplaats.

Nico de Koning, Project Manager bij BESIX Concessions & Assets Middle East, zegt: “Wij zijn verheugd dat we samen met onze partners Griffin Refineries en de holding Tech Group Eco Single Owner dit strategische project voor afvalbeheer in de Noordelijke Emiraten kunnen opstarten. Het draagt bij aan de realisatie van de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van de VAE en helpt cementfabrieken om hun gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. We hebben deze mijlpaal alleen kunnen bereiken dankzij het echte partnership en de professionaliteit waarop we konden rekenen bij de samenwerking met het ministerie van Klimaatverandering en Milieu en zijn adviseurs van Tetra Tech.”

De bouwwerken voor de RDF-installatie gaan van start in december 2018. De installatie zou tegen april 2020 operationeel zijn.


Deel op: