BESIX / Six Construct rondt de werken aan Dubai Water Canal af

15 november 2016

BESIX, toonaangevend multidienstenbedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten en actief in de realisatie van commerciële en residentiële gebouwen, sport- en ontspanningscentra en infrastructuur- en marinewerken kondigt de voltooiing aan van het Dubai Water Canal project, gelegen in Business Bay. Het project werd uitgevoerd en opgeleverd door Six Construct, de entiteit van BESIX actief in het Midden-Oosten, met vestiging in Dubai. 

Het Dubai Water Canal project omvatte de realisatie van de verlenging van Dubai Creek tot een volledig bevaarbaar kanaal dat loopt van Dubai Creek in Al Ras tot Jumeirah.  Het kanaal loopt door het zakendistrict Business Bay, een wijk in volle ontwikkeling.  

Het project vereiste de omleiding van bestaande nutsvoorzieningen, terwijl gelijktijdig tijdelijke dijken in het deel van het kanaal dat door Business Bay loopt, verwijderd werden. Daarnaast werd de kanaalbodem gebaggerd tot een diepte van -4 tot -6 meter. Aldus konden de resterende delen van de kademuur opgetrokken worden.

“3.2 miljoen kubieke meter aan aarde werd gebaggerd voor het kanaal en 15.000 betonblokken van elk 40 ton werden gebruikt om de oevers te versterken over een totale lengte van 15 kilometer,” verduidelijkt Pierre Sironval, Managing Director van Six Construct.

“De grootste uitdaging bij dit project was de omleiding van de ondergrondse nutsvoorzieningen om het uitgraven en de aanleg van het 3 kilometer lange kanaal vlot te laten verlopen. Daarnaast was de montage van drie monumentale voetgangersbruggen in een recordtempo een fantastische verwezenlijking. We zijn trots te hebben bijgedragen aan dit baanbrekend project in de VAE.”

“Tijdens de werken aan het Dubai Canal moesten we erg waakzaam en voorzichtig zijn, aangezien het door een vooraanstaande residentiële zone liep, maar ook langs enkele van de belangrijkste verkeersassen van de stad, zoals Al Wasl Road, Jumeirah Beach Road en Sheikh Zayed Road. Om de impact op het dagelijkse verkeer en het welzijn van de bewoners zo beperkt mogelijk te houden, pasten de ingenieurs hun plannen en hun werkmethodes aan om zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken. Ze coördineerden met de Roads and Transport Authority om alles vlot te laten verlopen,” verklaart Sironval.

De breedte van het kanaal varieert van 80 tot 120 meter. Er werden meerdere bruggen gebouwd op een hoogte waar luxejachten en andere schepen vlot onder kunnen varen. Het kanaal mondt uit aan een artificieel sikkelvormig eiland langs Jumeirah Park.

“Met meer dan een halve eeuw ervaring in het werken met gewichtsmuren bestaande uit betonblokken in het Midden-Oosten, is het realiseren van kademuren één van de voornaamste expertisedomeinen van Six Construct,” voegt Sironval toe.

De behandeling van het aanwezige hyperzout water opgeslagen in de lagunes van Business Bay gebeurde door het bestaande water te verdunnen en het terug in de zee te laten stromen door een pijpleiding van 3 kilometer lang, om daarna het kanaal opnieuw te laten vollopen na de voltooiing van de werken.

Het project omvatte ook de installatie van 4 watertaxi stations tussen de Dubai Creek, Business Bay en Jumeirah. Het bestaande natuurpark bij Dubai Creek bleef onaangeroerd, om de biotoop van de aanwezige flamingo’s te beschermen. Hun natuurlijke habitat blijft zo onverstoord door het toekomstig waterverkeer.

Het project ving aan in januari 2015 en werd uitgevoerd onder toezicht van The Dubai Roads and Transport Authority (RTA) in samenwerking met Halcrow-Parsons.

 

 

Over Six Construct

Six Construct, een dochteronderneming van BESIX Group, is het grootste Belgische multidienstenbedrijf actief in het Midden-Oosten. Het bedrijf combineert de inzet van hoogopgeleid personeel met strategisch plannen en innovatief gebruik van technologie om de meest complexe uitdagingen te overwinnen. Six Construct is een multidienstenbedrijf actief in de realisatie van commerciële en residentiële gebouwen, sport- en ontspanningscentra, infrastructuur- en marine werken. Het bedrijf stelt op dit moment 12.000 mensen te werk in het Midden-Oosten, en een totaal van 15.000 mensen wereldwijd.

Six Construct, actief op de Golfmarkt sinds 1965, is trots zijn 51e werkjaar in de regio te vieren. Vanaf zijn allereerste toegewezen contract, vijf decennia geleden, gebruikt Six Construct zijn ervaring en expertise om te blijven bijdragen aan de ontwikkeling van verscheidene bekroonde bouwprojecten in het Golfgebied.

Het bedrijf kreeg de eer om te werken aan een uniek portfolio aan projecten en klanten, waaronder ’s werelds hoogste toren – de Burj Khalifa-, maar ook Dubai Tram, het Emirates Palace Hotel, Sheikh Zayed Grand Mosque, Ferrari World themapark, het Cleveland Clinic hospitaal in Abu Dhabi, het Four Seasons Hotel in Bahrein, het Khalifa stadion en Hamad International Airport in Qatar, en King Abdullah Sports City in Saoedi-Arabië. 

Deel op: